Buitenland

Mensenrechtenprijs voor protesterende quarterback Kaepernick

21 april 2018 22:58
Beeld © AFP

Amnesty International heeft de 'Ambassador of Conscience Award' uitgereikt aan de American football-speler Colin Kaepernick. Hij ontving deze mensenrechtenprijs tijdens het vijftigjarig jubileumevenement van Amnesty Nederland in Amsterdam.

Kaepernick wordt geprezen voor zijn inzet voor gelijke burgerrechten in de Verenigde Staten en zijn strijd tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Kaepernick weigerde in 2016 te staan tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied voorafgaand aan een wedstrijd.

'Groot voorbeeld'

"Niet alleen in de Verenigde Staten is Kaepernick een groot voorbeeld voor zijn strijd tegen discriminatie en politiegeweld, maar ook in Nederland en de rest van de wereld. Hij laat zien dat je met een ogenschijnlijk simpel gebaar een grote beweging op gang kan brengen", zei directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland.

Het protest van de quarterback leverde ook een storm van kritiek op. De Amerikaanse president Trump heeft zich ook altijd fel uitgesproken tegen de actie van Kaepernick.

"Ik heb het gevolgd en ik vind het niet goed. Sterker nog, ik vind het verschrikkelijk. Misschien moet hij een ander land zoeken dat beter bij hem past. Laat het hem proberen, het gaat niet lukken," zei Trump in 2016 al als presidentskandidaat. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore