Buitenland

Rusland wil '100 procent waarheid' in zaak vergiftigde dubbelspion

18 april 2018 23:40
De Russische ambassadeur Sjoelgin tijdens een persconferentie vanavond in Den Haag. Beeld © ANP

De Russen verwerpen de kritiek van Nederland in de Skripal-affaire, waarbij een Russische dubbelspion in Groot-Brittannië door een zenuwgas werd vergiftigd. Volgens de Russen doen zij niet aan desinformatie, zoals door minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is gezegd.

Blok bestempelde de jongste Russische uitlatingen over de affaire onlangs als 'nieuwe vorm van desinformatie'. Zo zei zijn Russische collega dat het gebruikte gifgas door de Amerikanen en Britten zou zijn ontwikkeld en niet door de Russen, zoals de Britten beweren.

'Bewijs leveren'

Volgens de Russische ambassadeur in Den Haag, Alexander Sjoelgin, is Rusland 'meer dan geïnteresseerd' in het oplossen van het incident. Hij roept Nederland en andere partners van de Britten op mee te werken en enig bewijs te leveren, 'maar zij willen dat niet doen'.

Als de Russen het onderzoek op een dood spoor zouden laten lopen, dan zou er sprake zijn van een vorm van desinformatie. Maar dat is pertinent niet het geval, zegt Sjoelgin. "We hebben vragen en we hebben het recht op antwoorden. Daar zullen we op blijven hameren. We hebben 100 procent waarheid nodig."

'Geen spoor van twijfel'

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) liet vandaag weten dat op de plek waar Sergej Skripal werd vergiftigd, alleen novitsjok is gevonden. Dat is een in Rusland gemaakt zenuwgas. De OPCW zegt dat er 'geen spoor van twijfel' is over het gebruikte middel.

Dubbelspion Skripal is spil in diplomatieke rel

Sergej Skripal en zijn dochter Joelia werden begin maart vergiftigd. De dubbelspion is het middelpunt geworden van een grote affaire waarin Rusland en het Westen elkaar over en weer beschuldigen.
`