Ga naar de inhoud
Buitenland

Europarlement wil dat Zuckerberg dieper door het stof gaat

Mark Zuckerberg vorige week tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse parlement. Beeld © AFP

De excuses die Facebook-baas Mark Zuckerberg heeft aangeboden omdat zijn bedrijf de gegevens van miljoenen gebruikers prijsgaf, gaan het Europees Parlement niet ver genoeg.

Zuckerberg moet snel naar het Europarlement komen om ook aan Europese burgers uit te leggen hoe dat kon gebeuren – en te garanderen dat het niet weer gebeurt.

Alle partijen in het EU-parlement waren het daar roerend over eens tijdens een debat over het privacyschandaal. Het bedrijf Cambridge Analytica kreeg 87 miljoen profielen, inclusief dat van Zuckerberg zelf, in handen en gebruikte gegevens zonder medeweten van de accounthouders voor andere zaken, zoals de verkiezingscampagne van president Donald Trump.

'Te weinig, te laat'

Volgens Jeroen Lenaers (CDA) is het sorry van Zuckerberg in de media 'te weinig, te laat'. EU-commissaris Vera Jourova (Justitie) beloofde er 'alles aan te zullen doen' om zulke praktijken onmogelijk te maken.

Zowel Jourova als commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt) heeft er bij Facebook op aangedrongen dat Zuckerberg naar het EU-parlement komt. Ansip heeft gisteren in San Francisco met de topman besproken welke stappen hij moet nemen om aan strengere EU-privacyregels te voldoen.

Nieuwe wet

Op 25 mei wordt in de EU een nieuwe wet van kracht, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR). Overheden, bedrijven en organisaties worden verplicht aan te tonen welke persoonsgegevens ze verzamelen en hoe die worden gebruikt en beveiligd. De wetgeving geldt ook voor bedrijven van buiten de EU met Europese gebruikers.

Accounthouders kunnen opvragen welke informatie over hen is opgeslagen en ze krijgen het recht data te laten schrappen. De regels rond lekken worden ook aangescherpt. Op overtreding staan boetes tot 4 procent van de wereldwijde omzet.

'We hebben het privacyprobleem onderschat'

Mark Zuckerberg legde aan een commissie in het Amerikaanse parlement uit hoe Facebook zich door het schandaal met Cambridge Analytica liet overrompelen.