Buitenland

Meisje uit video gifgasaanval Syrië: 'We ademden de geur van bloed in'

16 april 2018 11:43 Aangepast: 02 mei 2018 23:37
Deze beelden van Masa gingen vorige week de wereld over. Beeld © Videostill

De 7-jarige Masa werd vorige week in een klap wereldberoemd. Ze was te zien op beelden die gemaakt waren na de gifgasaanval in de Syrische stad Douma. Ze doet nu haar verhaal: "Toen we teruggingen, werden de doden naar binnen gebracht."

De gifgasaanval maakte veel slachtoffers. Masa maakte de aanval van dichtbij mee en is te zien op meerdere beelden. Ze vertelt dat ze met haar familie in een kelder schuilde toen de aanval begon. "Er werd toen een vat naar binnen gegooid. Dat ontplofte niet, maar het deed 'pssshhhhhh'", omschrijft ze.

Snel medische hulp

Dat geluid was mogelijk het ontsnappen van zenuwgas. Bij de aanval zou onder meer sarin en chloorgas zijn gebruikt. Dat veroorzaakt meerdere problemen in de longen en kan uiteindelijk tot de dood leiden.

Het was voor de familie dus zaak om zo snel mogelijk medische hulp te krijgen. Ze renden naar boven, naar een 'medisch punt'. "Ze legden ons op de grond en goten water over ons heen." Daarna kregen de kinderen onder meer nog een injectie, vertelt Masa aan de BBC.

Bommen

Bij de aanval, die volgens de VS uitgevoerd werd door de Syrische regering, vielen meer dan 40 doden. Meer dan 500 mensen raakten gewond. Tot grote woede van de internationale gemeenschap. De Amerikaanse president Donald Trump noemde de Syrische president Bashar Al-Assad op Twitter een 'beest'.

"Toen we gingen slapen, lieten de vliegtuigen hun bommen vallen", zegt Masa. "We werden bedekt met stof. We gingen weer terug naar de kelder en daar werden de doden naar binnen gebracht. In plaats van lucht ademden we de geur van bloed in."

Vergeldingsaanval

De aanval in Douma leidde tot een vergeldingsaanval van de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De doelen van die aanval zouden verband houden met de productie van chemische wapens door de Syrische president Assad. Omdat de locaties al ontruimd waren, vielen er geen doden.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok heeft begrip voor de vergeldingsaanval, maar steunt de aanval niet. Volgens hem is het beter om met elkaar in gesprek te gaan.

'Reactie is kalm en beperkt'

Correspondent Olaf Koens vertelt over de relatief kalme, beperkte internationale reacties op de raketaanval op de doelen in Syrië.

Meer op rtlnieuws.nl: