Buitenland

Uitbraak vleesetende zweren in Australië, artsen staan voor raadsel

16 april 2018 10:00 Aangepast: 16 april 2018 10:32
Een CT-scan van de enkel van een man die daar een zweer kreeg. Beeld © MJA

Een vleesetende zweer jaagt Australiërs de stuipen op het lijf. De zweer verspreidt zich zo snel in de deelstaat Victoria dat gesproken wordt over een epidemie.

In een artikel in de Medical Journal of Australia zeggen deskundigen dat het aantal gevallen van de Buruli-ulcer toeneemt, maar dat onduidelijk is waarom dat alleen in Victoria gebeurt. In andere deelstaten van Australië zijn geen gevallen gemeld.

In 2016 kregen 182 mensen de zweer, wat al 72 procent meer was dan ooit tevoren. Vorig jaar waren er 236 nieuwe infecties. De aandoening komt al langer in de deelstaat voor, maar het is onbekend hoe de zweer zich verspreidt.

Infectie vreet weefsel weg

De zweer begint meestal als een plekje op de huid die lijkt op een insectenbeet. Daarna gaat de infectie naar de vetlaag tussen de huid en de spieren, waarin het weefsel wegvreet voordat het uiteindelijk als een zweer weer naar de huid komt. Dat kan uiterst pijnlijk zijn (let op: schokkende foto).

Deskundigen denken dat de aandoening kan worden overgebracht door muggen of buidelratten. In het artikel luiden deskundigen de noodklok: er zou snel geld beschikbaar gemaakt moeten worden voor onderzoek. Een arts zegt tegen de BBC: "We hebben geen tijd om er lang over na te denken. De epidemie neemt angstaanjagende proporties aan."

Lange behandeling

Patiënten zijn niet zomaar van hun zweren af, de behandeling duurt lang. De meeste patiënten hebben zes tot twaalf maanden nodig om de bacterie kwijt te raken. Daarna heeft nog een groot aantal mensen hersteloperaties nodig.