Buitenland

Poetin: 'Aanval Syrië in strijd met internationaal recht en regels VN'

14 april 2018 23:55 Aangepast: 14 april 2018 23:59
Syrische militairen nemen de schade op na de raketaanval. Beeld © AFP

De aanval van het Westen op Syrië is in strijd met het internationaal recht. Dat heeft de Russische president Poetin gezegd. Hij belde met zijn Turkse collega Erdogan.

Erdogan en Poetin bespraken de situatie in Syrië. Ze spraken af om samen te werken aan een politieke oplossing voor het conflict in Syrië, zegt het Kremlin. Poetin zou in het gesprek hebben benadrukt dat de bombardementen een schending van het internationaal recht en de regels van de VN zijn.

ZIE OOK: VS 'klaar om te gaan' bij nieuw gebruik van gifgas Syrië

Rusland haalde ook bij de VN-Veiligheidsraad scherp uit naar Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië. De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vasili Nebenzja, noemde de aanval een agressieve daad.

Resolutie Rusland haalt het niet

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadeur, leek niet onder de indruk. Zij suggereerde dat de VS opnieuw zullen reageren mocht er een nieuwe chemische aanval in Syrië komen.

Een meerderheid van de landen in de Veiligheidsraad keerde zich tegen een Russische resolutie over de aanval. Die een veroordeling van de 'agressie tegen de Arabische Republiek Syrië door de Verenigde Staten en hun bondgenoten' voorstelde. Naast Rusland stemden alleen China en Bolivia voor het voorstel. Acht landen waren tegen, vier anderen onthielden zich van stemming.

'Reactie is kalm en beperkt'

Correspondent Olaf Koens over de aanval op Syrië

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`