Buitenland

Vluchtelingenstroom naar Italië fors verminderd

13 april 2018 17:09 Aangepast: 02 mei 2018 19:48
Vluchtelingenkinderen in Messina in Italië (archieffoto) Beeld © EPA

Veel minder illegale migranten proberen via de Middellandse Zee Italië te bereiken. In maart dit jaar ging het om bijna 90 procent minder dan in maart vorig jaar.

Vorige maand kwamen nog een kleine 1400 mensen via de zee naar Italië. In de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er ongeveer 6600, een daling van driekwart vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Eritreeërs en Tunesiërs proberen via die route Europa te bereiken. De cijfers komen van het Europese grensagentschap Frontex, dat geen verklaring geeft voor de daling.

Meer naar Griekenland

In Griekenland kwamen juist meer migranten aan: in de eerste drie maanden van dit jaar waren het er ruim 7900, een stijging van een derde vergeleken met een jaar eerder. Naar Griekenland reizen voornamelijk Syriërs en Irakezen die via Turkije de oversteek maken.

Het aantal migranten dat de afgelopen drie maanden over zee in Spanje aankwam, is gelijk aan dezelfde periode vorig jaar. Vooral Marokkanen maken die oversteek, gevolgd door mensen uit Guinea en Mali.

Italiaans dorp heeft meer migranten dan inwoners: 'Dit is waanzin'

In dit Italiaanse dorp met 110 inwoners wonen 116 asielzoekers. "Dit systeem is niet houdbaar meer", vertelden de inwoners een paar maanden geleden.
`