Ga naar de inhoud
Buitenland

Ergste crisis ooit in Nobelcomité om seksschandaal

Het omstreden ex-comitélid Katarina Frostenson Beeld © ANP

Grote crisis binnen het comité dat jaarlijks de Nobelprijs voor de Literatuur toekent. Van de achttien leden, zijn er nog maar elf over. De reden is een schandaal rond de man van een van de leden.

Een groot aantal leden van de zogenoemde Zweedse Academie is opgestapt, omdat de man van comitélid Katarina Frostenson achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt. Zijzelf wordt ervan beschuldigd dat ze zeven keer de naam van de potentiële winnaar zou hebben gelekt en dat ze geld heeft doorgesluisd naar een cultuurclub die haar man runde.

Te weinig leden

Een motie van wantrouwen tegen Frostenson haalde het eerder deze week niet, waarna drie comitéleden uit protest opstapten. Voorzitter Sara Danius vertrok gisteren, nadat het vertrouwen in haar was opgezegd omdat ze onvoldoende zou hebben gedaan om de crisis te bezweren. Frostenson trok volgens Zweedse media gisteravond alsnog haar conclusies en stapte op.

Van de achttien comitéleden, die voor het leven worden benoemd, zijn er nu nog maar elf actief. Dat is volgens de statuten te weinig om nieuwe leden te kiezen. De situatie is de ergste crisis sinds de oprichting van de Zweedse Academie in 1786. Het instituut kent sinds 1901 de Nobelprijs voor Literatuur toe.

Meer op rtlnieuws.nl:
Britse schrijver Kazuo Ishiguro wint Nobelprijs voor Literatuur