Ga naar de inhoud
Buitenland

Professor die schaap kloonde voor behandeling Parkinson, is nu zélf ziek

Professor Ian Wilmut en 'zijn' gekloonde schaap Dolly. Beeld © AFP

Professor Ian Wilmut kloonde 21 jaar geleden het schaap Dolly: een bijzonder experiment waarmee in de toekomst misschien wel tegen ziektes als Parkinson kon worden gestreden. En nu blijkt Ian Wilmut zélf ziek te zijn. De diagnose? Parkinson.

In 1997 werd professor Ian Wilmut wereldberoemd: hij had Dolly het schaap gekloond. Het eerste zoogdier dat ooit gekloond was uit een volwassen cel. 

Klonen

Dankzij Dolly – en dus ook dankzij Wilmut en zijn collega's – konden wetenschappers een nieuwe weg in slaan in hun strijd tegen ziektes zoals Parkinson. Het materiaal van gekloonde schapen kan namelijk gebruikt worden voor de behandeling van verschillende aandoeningen.

Misschien daarom wel des te wranger dat de onderzoeker, 73, nu zélf met de ziekte worstelt. Deze week maakte hij bekend dat hij de diagnose vorig jaar vlak voor Kerstmis te horen kreeg. Het was pijnlijk nieuws, maar het gaf hem ook duidelijkheid: eindelijk wist hij waar hij aan toe was.

Taboe

Wilmut sprak niet zonder reden in de media over zijn ziekte op Wereld Parkinson Dag, einde vorige week. "Ik houd niet van een geheimzinnige sluier rondom dit onderwerp", zegt hij tegen de BBC. "Ik ben niet zo."

Bovendien vindt hij het nuttig om erover te praten, omdat Wilmut een nieuw, groot onderzoeksprogramma van van de universiteiten in Edinburgh en Dundee naar de ziekte steunt. Hij wil aandacht blijven vragen voor de ziekte, en voor de wetenschap. 

Dolly, het gekloonde schaap

Ruim twintig jaar geleden kwam Dolly het schaap tot leven. Een prestatie van wereldformaat: het was de allereerste kloon van een volwassen dier. De verwachtingen waren hooggespannen maar werden uiteindelijk niet helemaal waargemaakt. Na zes jaar stierf het beestje namelijk aan artrose. Veel te jong vonden velen, een schaap kan namelijk wel 11 jaar oud worden. Klonen moest dus wel gevaarlijk voor de gezondheid zijn en optimisme maakte plaats voor pessimisme.

Maar, het goede nieuws: in 2016 werd bekend dat het hartstikke goed met de gekloonde nazaten van Dolly. Het tragische lot van Dolly hield Kevin Sinclair, professor biologie aan de Universiteit van Nottingham, niet tegen om door te gaan met klonen. In 2016 publiceerde hij zijn onderzoek. Wat blijkt? De gekloonde schapen zijn kerngezond. "Wij vonden geen enkele aanwijzing dat deze schapen minder gezond waren dan anderen", vertelde de professor destijds aan RTL Z.

Maar wat is het nut van dat klonen, behalve dat het een leuk wetenschappelijk experiment oplevert? Sinclair: "Uiteindelijk kun je daardoor genetische aanpassingen maken."

In China werden begin dit jaar twee aapjes gekloond op de 'Dolly-manier'

 

Het is Chinese wetenschappers gelukt om één aap twee keer, vrijwel tegelijk, te klonen. Hier de beelden van de aandoenlijke en volkomen identieke diertjes.

Wandelen

Wilmut: "Het was een teleurstelling om te horen dat Parkinson mijn leven misschien wel gaat verkorten, en dat de kwaliteit van mijn leven ook achteruit zal gaan."

De professor vindt het vooral heel moeilijk dat hij niet meer zo goed kan lopen. "Ik hou van wandelen. Ik vroeg mijn behandelaar ook of ik mijn kracht weer zou kunnen terugkrijgen. Ik ga het missen als ik het niet meer zou kunnen doen."

Maar de wetenschap is voor Wilmut het allerbelangrijkste. Hij blijft daarom ook hoopvol. "Niet alleen vanwege de kennis die de wetenschap verwerft, maar ook vanwege de kansen op behandeling."

Meer op rtlnieuws.nl: