Ga naar de inhoud
Buitenland

Facebookbaas: 'We dachten dat gestolen gegevens verwijderd waren'

Facebookbaas Mark Zuckerberg getuigt voor het Amerikaanse congres. Beeld © AFP

Facebook dacht dat de gegevens die gelekt waren naar Cambridge Analytica verwijderd waren door dat bedrijf. Het sociale netwerk dacht dat de zaak rond de gestolen gegevens 'een gesloten boek' was.

Dat heeft Facebookbaas Mark Zuckerberg gezegd in het Amerikaanse congres. Hij zei ook dat het 'duidelijk een fout' was om aan te nemen dat die gegevens verwijderd waren.

ZIE OOK: Bijna helft Nederlandse Facebookgebruikers overweegt account te verwijderen

Zuckerberg zei ook weer sorry voor het schandaal rond Cambridge Analytica. Hij wil dat zijn bedrijf verandert en in de toekomst proactief ingrijpt om niet nog eens de fout in te gaan. "We hebben veel fouten gemaakt. Ik ben begonnen met Facebook vanuit mijn studentenkamer. Het is onmogelijk om zo groot te worden zonder fouten te maken."

Zijn jouw gegevens gelekt?

Dan komen we graag met jou in contact: mail ons op oproep@rtl.nl

Hulp bij Ruslandonderzoek

In zijn onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen krijgt speciaal aanklager Robert Mueller hulp van Facebook. Zuckerberg zegt aan het onderzoek van Mueller mee te werken en bezig te zijn met veranderingen. Hij zei tegen het congres dat hij zelf niet verhoord is. "Ik weet dat we met hem samenwerken", zei hij. Zonder daarbij details te geven.

Facebook weet niet zeker of alle Russische 'trollen' inmiddels zijn geweerd van Facebook. "Het is een voortgaande wapenwedloop. Het is niet realistisch om aan te nemen dat mensen die dit in Rusland voor hun werk doen, niet meer op Facebook zitten, dat wij 100 procent succesvol zijn in het tegenhouden."

Kijk hier het hele verhoor terug (tekst loopt door onder video):

Honderden accounts geblokkeerd

Volgens Facebook en de Amerikaanse inlichtingendiensten heeft het Russische bureau Internet Research Agency met een leger aan nepaccounts en nepberichten geprobeerd publieke discussies te beïnvloeden. Die daders worden 'trollen' genoemd.

Het beïnvloeden zou onder meer zijn gebeurd bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en bij het Britse referendum over EU-lidmaatschap. Zuckerberg belooft alles op alles te zetten om herhaling te voorkomen. Honderden accounts zijn inmiddels geblokkeerd.

'We hebben privacyschandaal onderschat':

De baas van Facebook ging de eerste dag van zijn verhoor in het Congres diep door het stof

Luisteren niet mee

Volgens Zuckerberg gaan er allerlei theorieën rond over wat Facebook doet met gegevens. Zo zou het bedrijf meeluisteren met de microfoon en allerlei persoonlijke gegevens doorverkopen aan adverteerders.

Het is 'een samenzweringstheorie' dat Facebook opvangt wat er om iemand heen gebeurt, zei Zuckerberg. Hij zei dat Facebook geen gegevens verkoopt aan adverteerders, maar alleen de advertentie plaatst bij relevante gebruikers.

De kortste weg naar een leven zonder Facebook

Ben je na het Facebook-schandaal helemaal klaar met het sociale netwerk? Zo krijg je een leven zonder Facebook.

Meer op rtlnieuws.nl: