Buitenland

Syrische rebellen vertrekken per bus uit laatste bolwerk Douma

09 april 2018 04:55 Aangepast: 02 mei 2018 08:13
Beeld © Reuters

Tientallen rebellen hebben de Syrische stad Douma in Oost-Ghouta verlaten. Dat gebeurde enkele uren nadat ze met de regering een akkoord bereikten over hun aftocht. Met bussen vertrokken de strijders en hun familie richting Noord-Syrië.

Onderdeel van de overeenkomst was dat de rebellen gevangenen lieten gaan. Op de staatstelevisie was te zien dat ook de eerste gijzelaars bij een legerpost van het Syrische regime arriveerden. Ze werden daar begroet door familieleden en vrienden.

ZIE OOK: 'Ernstige zorgen' om dodelijke gifgasaanval in Syrië

Strijders die niet willen vertrekken krijgen de mogelijkheid vrede te sluiten met de Syrische autoriteiten zonder achtervolgd te worden door veiligheidstroepen. Douma was de laatste stad in Oost-Ghouta waar rebellen nog verzet bleven bieden. Het akkoord waar Rusland op toeziet, werd gisteren bereikt.

Gifgasaanval

De stad was het laatste bolwerk van Syrische opstandelingen bij de hoofdstad Damascus. Zaterdag vond in Douma een mogelijke gifgasaanval plaats. Daarbij vielen tientallen slachtoffers.

Hulpverleners vonden gestikte mensen in hun woningen. In het ziekenhuis liggen overlevenden, velen hebben veel last van ademnood. De VN-Veiligheidsraad komt vandaag in een spoedzitting bijeen om de aanval te bespreken. De Syrische regering ontkent achter de gifgasaanval te zitten.

Video: wanhopige kinderen in Ghouta

Kinderen in het belegerde Ghouta willen dat er eindelijk vrede komt. Ze maakten deze videoboodschap.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore