Buitenland

'Ernstige zorgen' om dodelijke gifgasaanval in Syrië

08 april 2018 18:23 Aangepast: 02 mei 2018 07:52
Beeld © AFP

Er zijn grote zorgen over een mogelijke gifgasaanval in het Syrische Douma. Veel landen hebben om een spoedbijeenkomst van de VN-veiligheidsraad gevraagd. Waarschijnlijk komt die er morgen. De Nederlandse minister Stef Blok wil dat er een onderzoek komt.

​​Bij de vermeende gifgasaanval in Douma zijn tientallen doden gevallen. Sommige bronnen spreken zelfs van 70 slachtoffers.   

De stad Douma is het laatste bolwerk van Syrische opstandelingen bij de hoofdstad Damascus. Het ligt voortdurend onder vuur van het Syrische leger. Hulpverleners hebben gestikte mensen in hun woningen gevonden. In het ziekenhuis liggen overlevenden, velen hebben veel last van ademnood.

Ernstig bezorgd

Minister Blok vindt dat er zo snel mogelijk een onderzoek moet worden ingesteld naar de mogelijke gifgasaanval in Douma. Ook moet de VN-Veiligheidsraad snel bijeenkomen om de aanval te bespreken. 

Miniatuurvoorbeeld
De oppositie in Syrië heeft gruwelijke beelden vanuit Douma naar buiten gebracht. 

Blok zegt 'ernstig bezorgd' te zijn over de berichten uit Syrië en spreekt van een 'patroon van straffeloosheid' in het door oorlog verscheurde land. "Syrische burgers lijden onder het geweld. Nederland is tegen alle inzet van chemische wapens.''

Afschuwelijke oorlog

Het onderzoek zou moeten worden uitgevoerd door de VN-organisatie tegen chemische wapens, de OPCW. Blok vroeg vorige week bij de VN ook al aandacht voor het conflict. "In de afschuwelijke oorlog in Syrië lijkt elke vorm van menselijkheid verdwenen'', zei hij toen.

De Amerikaanse president Trump zei eerder op Twitter dat 'het beest Assad' en zijn bondgenoten Poetin en Iran een hoge prijs zullen betalen. Bij een gifgasaanval een jaar geleden maakten dit soort beelden veel indruk op Trump en uiteindelijk liet hij een Syrische basis bombarderen.

Ontkenning Syrië

Syrië ontkent verantwoordelijk te zijn.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de berichten over de gifgasaanval niet op feiten gebaseerd zijn. Volgens de bondgenoot van de Syrische leider Assad is het een excuus voor een mogelijke militaire actie tegen Syrië.

Slachtoffer gifgasaanval:

 Vorig jaar kwam deze vader aan het woord na een gifgasaanval

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore