Buitenland

'Zeventig doden door gifgasaanval in Syrische Douma'

08 april 2018 09:05 Aangepast: 08 april 2018 11:51
Syrische regeringstroepen belegeren de stad Douma. Beeld © AFP

In Douma, de laatste rebellenstad in Oost-Ghouta, zouden minstens zeventig mensen om het leven zijn gekomen. Diverse bronnen zeggen dat zij zijn gestorven door giftige chemicaliën.

Hulporganisatie De Witte Helmen twitterde beelden van slachtoffers die in kelders door de gifaanval gestikt zouden zijn en meldt dat het aantal slachtoffers drastisch oploopt. Officiële bronnen hebben het dodental niet bevestigd, meldt de BBC.

Niet bevestigd

De Syrische rebellengroep Jaish al-Islam beschuldigde regeringstroepen van de gifaanval. "Het regime van Assad en zijn bondgenoten gaan door met hun misdaden", vertelde de militaire woordvoerder van de rebellen Hamza Birqdar aan al-Hadath TV. Volgens de rebellen zijn meer dan duizend mensen gewond geraakt.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een oorlogsmonitor in Groot-Brittannië, meldde elf doden in de stad als gevolg van verstikking door rook, na aanvallen door Syrische gevechtsvliegtuigen. De organisatie kon niet bevestigen dat chemische wapens zijn gebruikt.

'Valse beschuldigingen'

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van 'verontrustende' berichten en laat weten de situatie in de gaten te houden. De Verenigde Staten zullen Rusland hoe dan ook verantwoordelijk houden als dodelijke chemicaliën zijn gebruikt.

Rusland wijst berichten over het gebruik van gifgas van de hand. Volgens een hoge militair gaat het om 'in elkaar gezette beschuldigingen'. Ook Syrische staatsmedia ontkenden dat er chemische aanvallen zijn uitgevoerd. Volgens de regering zijn de beschuldigingen vals. De regering lanceerde vrijdag een zware aanval op Douma, waardoor alleen al de laatste 24 uur 48 mensen omkwamen.

Veilige doorgang

De staatstelevisie toonde dikke rookwolken uit Douma, waar Jaish al-Islam nog stand houdt. Andere opstandelingen in andere delen van Oost-Ghouta accepteerden eerder het aanbod van een veilige doorgang naar door rebellen bewaakte gebieden in het noorden van het land.

Miniatuurvoorbeeld

Gewonden in een ziekenhuis in Damascus (foto: AFP)

Zes burgers werden gisteren gedood tijdens mortierbeschietingen in woonwijken van de hoofdstad Damascus, en 38 anderen raakten gewond, melden de Syrische staatsmedia. Ze beschuldigden Jaish al-Islam van de aanslagen. Woordvoerder Birqdar van de rebellengroep ontkende die beschuldiging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`