Buitenland

Fotojournalist doodgeschoten door Israëlisch leger in Gaza

07 april 2018 11:03 Aangepast: 02 mei 2018 06:20
Yasser Murtaja

De Palestijnse fotojournalist Yasser Murtaja is doodgeschoten tijdens massale protesten in de Gazastrook gisteren. Hij raakte zwaargewond door een kogel in zijn buik en overleed vandaag aan zijn verwondingen.

In totaal kwamen er gisteren negen mensen om en raakten 1354 mensen gewond, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Volgens Israëlische legerautoriteiten waren er gisteren ongeveer 20.000 demonstranten. Ze staken autobanden in brand en gooiden met stenen.

31 doden

Van de honderden gewonden, hadden 491 mensen schotwonden, volgens het Palestijnse ministerie. Onder de doden is ook een zestienjarige jongen. Sinds het begin van de protesten ruim een week geleden kwamen 31 Palestijnen om.

Journalisten zijn woedend dat de fotojournalist is doodgeschoten. Op Twitter delen ze foto's van hem nadat hij gewond was geraakt. Daarop is te zien dat hij duidelijk herkenbaar was als journalist. Collega's beschrijven hem als iemand die zijn droom najaagde en geen vlieg kwaad deed. 

'Mars van de Terugkeer'

Palestijnse demonstranten begonnen vorige week met de zogenoemde 'Mars van de Terugkeer', naar aanleiding van de zeventigste verjaardag van de stichting van de staat Israël. Demonstranten verblijven in tentenkampen op enkele honderden meters van de grens met de bedoeling daar wekenlang te blijven.

Israël wil voorkomen dat ze door het hek op de grens breken of dat beschadigen. Daarom zijn onder anderen scherpschutters ingezet. De protesten zouden moeten duren tot 15 mei. De Palestijnen vieren die dag als Dag van de Catastrofe omdat ongeveer 700.000 Palestijnen zijn gevlucht of verdreven tijdens de eerste oorlog in het Midden-Oosten in 1948.

Demonstratie Gazastrook loopt uit de hand

Beelden van het eerste betoog tijdens de 'Mars van de Terugkeer' 

Meer op rtlnieuws.nl:
Minister Israël: militairen verdienen medaille voor optreden Gazastrook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore