Ga naar de inhoud
Buitenland

Hitlers portret van jeugdliefde wordt geveild

Beeld © Weidler

Een olieverfschilderij van Adolf Hitler gaat volgende week onder de hamer bij het Duitse veilinghuis Weidler.

Op het olieverfschilderij staat een jonge vrouw afgebeeld. Volgens Hitler-expert Werner Maser heet de vrouw Charlotte Lobjoie. Hitler zou een verhouding hebben gehad met de Française tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen hij als soldaat diende in Frankrijk.

Prijs

Het schilderij komt uit 1916 en is 63 bij 48 centimeter groot. Rond 1967 werd het werk aangekocht door een Vlaamse familie, die het nu ter veiling heeft aangeboden. Het kunstwerk moet 60.000 euro opbrengen.

Naast het portret van de vrouw heeft het veilinghuis nog andere werken van Hitler in de aanbieding. In totaal gaan er zo'n twintig schilderijen en aquarellen onder de hamer. Dit zijn bijna allemaal landschappen en stadsgezichten.

Kunstschilder

Voordat hij in Duitsland aan de macht kwam, verdiende Hitler in de jaren twintig zijn geld als kunstschilder. Kenners vinden zijn werk nou niet per se heel goed, maar door de historische waarde wordt er soms toch flink wat geld neergelegd voor een Hitler.

In 2015 werd er een aqaurel van zijn hand verkocht voor een ton aan een Chinese verzamelaar. Een jaar eerder bracht een waterverfschilderij van het oude raadhuis in München 130.000 euro op.

Miniatuurvoorbeeld