Buitenland

Sterilisatieplicht voor alle katten in Vlaanderen is ingegaan

01 april 2018 20:35 Aangepast: 01 mei 2018 20:35

België probeert vanaf vandaag een einde te maken aan de enorme hoeveelheid katten die het land telt. Vanaf nu moeten alle katten in Vlaanderen worden gesteriliseerd of gecastreerd.

Vlaanderen alleen al telt meer dan een miljoen katten, waaronder een groot aantal zwerfkatten. Elk jaar moeten er zeker duizend worden afgemaakt, stelt het Nieuwsblad. "Veel te veel dieren eindigen op straat of in het asiel.", zei verantwoordelijk minister Ben Weyts bij de aankondiging van het plan.

De nieuwe regels waren vorig jaar al aangekondigd, en gaan nu in. De verantwoordelijkheid voor de ingreep ligt bij de fokker. Het is nu verboden om een vruchtbare kater of poes weg te geven of te verhandelen. Dierenartsen moeten de wet controleren bij elk bezoek.

Ook bij ons zou dat volgens sommigen geen gek idee zijn:

Hoe zo'n plan in Nederland vallen? Vorig jaar vroegen we het bij enkele vrijwilligers en professionals die dagelijks met zwerfkatten bezig zijn.

Ontheffing mogelijk voor hobbyfokkers

Vlamingen die graag thuis een nestje willen, moeten daarvoor een ontheffing aanvragen als hobbyfokker. Daarvoor gelden  enkele voorwaarden: de hobbyfokker moet bijvoorbeeld aantonen dat hij het nestje een goede huisvesting kan bieden en er voldoende tijd aan kan besteden.

In Nederland gaf de  Nederlandse Raad voor Dierenaangelegenheden enkele jaren geleden een vergelijkbaar advies aan de regering, maar daar werd niets meegedaan, omdat het 'praktisch niet te doen' zou zijn. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore