Buitenland

Minister Israël: militairen verdienen medaille voor optreden Gazastrook

01 april 2018 10:29 Aangepast: 01 april 2018 10:40
Een Palestijn wordt aan zijn verwondingen behandeld tijdens de rellen van zaterdag Beeld © AFP

Het Israëlische leger heeft gedaan wat nodig was en de betrokken militairen verdienen een medaille. Dat zegt minister van Defensie Avigdor Lieberman van Israël over de onlusten in de Gazastrook, waarbij zeker 15 Palestijnen omkwamen.

Ook vielen er zo'n 1400 gewonden. In reactie op de rellen riepen de VN en de EU op tot een onafhankelijk onderzoek naar het geweld. Maar Israël weigert daaraan mee te werken. 

Nieuwe oorlog?

De Palestijnse protesten zouden moeten duren tot 15 mei. "Op 14 mei is het ook zeventig jaar geleden dat de 'Nakbah', de catastrofe, plaatsvond", legde Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens eerder uit. Het is de reden waarom nu tot die datum wordt gedemonstreerd. "Toen werd Israël gesticht en werden veel Palestijnen het land uitgegooid. Die kwamen terecht in vluchtelingenkampen in Gaza, Syrië, Libanon en Jordanië. Daar zitten ze nog steeds."

Het is niet de enige reden voor het protest. "Die datum valt samen met de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Israël. Die wordt geopend in Jeruzalem, de stad die Amerika recent heeft erkend als hoofdstad van Israël. Dat ligt zeer gevoelig bij de Palestijnen." Daarnaast begint ook de Ramadan in die periode.

"Het zou de komende weken wel eens uit de hand kunnen lopen. Er worden in het gebied tentenkampen opgetrokken. De vraag is of Israël dat toestaat. Laten ze zich provoceren en leidt het tot een nieuwe oorlog?"

Doden en meer dan duizend gewonden bij Palestijnse demonstratie

De demonstratie van duizenden Palestijnen in de Gazastrook bij de grens met Israël, is totaal uit de hand gelopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore