Buitenland

Palestijns protest loopt uit de hand: 5 doden en 350 gewonden

30 maart 2018 13:46 Aangepast: 01 mei 2018 17:45

De demonstratie van duizenden Palestijnen in de Gazastrook bij de grens met Israël, is uitgelopen op bloedige botsingen met het Israëlische leger. Er zijn 5 doden en 350 gewonden gevallen. Het is de eerste dag van de wekenlange demonstratie 'Mars van de terugkeer'.

Actievoerders eisen met het protest dat gevluchte Palestijnen mogen terugkeren naar Israël. Meer dan honderd Israëlische sluipschutters moeten voorkomen dat de demonstranten de grens met Israël oversteken. Vanochtend werd er een Palestijnse boer doodgeschoten door het Israëlische leger. De man zou zich volgens Israël verdacht hebben gedragen bij het grenshek.

Terugkeer vluchtelingen

Het protest dat dagelijks moet plaatsvinden tot 15 mei, is georganiseerd door de radicale Hamas-beweging. Hamas maakt aanspraak op het recht van terugkeer van de honderdduizenden gevluchte Palestijnen en hun nakomelingen.

Israël wijst terugkeer af omdat dan de Joodse bevolking de meerderheid zou verliezen. De demonstranten willen bij de grens een tentenkamp inrichten.

De catastrofe

"Op 14 mei is het ook zeventig jaar geleden dat de 'Nakbah', de catastrofe, plaatsvond", legt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens (foto) uit. Het is de reden waarom nu tot die datum wordt gedemonstreerd. "Toen werd Israël gesticht en werden veel Palestijnen het land uitgegooid. Die kwamen terecht in vluchtelingenkampen in Gaza, Syrië, Libanon en Jordanië. Daar zitten ze nog steeds."

Thumbnail

Het is niet de enige reden voor het protest. "Die datum valt samen met de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade in Israël. Die wordt geopend in Jeruzalem, de stad die Amerika recent heeft erkend als hoofdstad van Israël. Dat ligt zeer gevoelig bij de Palestijnen." Daarnaast begint ook de Ramadan in die periode.

"Het zou de komende weken wel eens uit de hand kunnen lopen. Er worden in het gebied tentenkampen opgetrokken. De vraag is of Israël dat toestaat. Laten ze zich provoceren en leidt het tot een nieuwe oorlog?"

Jeruzalem: heet hangijzer van het Midden-Oosten:

Het is een controversiële zet van president Trump: de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De stad is het hete hangijzer in het slepende conflict tussen Israël en de Palestijnen. Dit is waarom.

Meer op rtlnieuws.nl:
Palestijn komt om door Israëlische tankgranaat

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore