Ga naar de inhoud

Verwoede laatste poging EU om handelsoorlog VS te voorkomen

De 'bromance' tussen Macron en Trump zorgde niet voor een deal. Beeld © Getty Images

Het leek er even op dat de EU de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium zou ontlopen. Maar nu de deadline van 1 mei erg dichtbij is, ligt er nog steeds geen deal voor een permanente uitzondering op de importtarieven. De hoop is nu gevestigd op één telefoontje.

De Europese Unie lijkt langzaam de hoop op een oplossing voor de dreigende handelsoorlog te verliezen. Morgen verloopt de tijdelijke uitzondering op de importheffing van 25 procent extra op staal en 10 procent op aluminium afkomstig uit de EU. Of de Amerikaanse president Donald Trump de tijdelijke uitzondering omzet in een permanente, is nog niet duidelijk.

Het is nog steeds mogelijk dat de deadline op het laatste moment wordt verlengd, maar bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron hebben daar weinig vertrouwen in.

Belangen verdedigen

De twee Europese leiders waren vorige week in de VS voor een ontmoeting met Trump. Ze belden dit weekend met de Britse premier Theresa May over mogelijke vergeldingsheffingen als de EU de vrijstelling niet krijgt.

De drie waren het er volgens een zondag gepubliceerde verklaring van de Duitse overheid over eens dat de VS 'geen handelspolitieke maatregelen tegen de Europese Unie mag nemen'. De EU is anders bereid 'haar belangen in de multilaterale handelsorde te verdedigen'.

Miniatuurvoorbeeld

De liefde tussen Merkel en Trump was duidelijk nog steeds niet zo groot. (Foto: Getty Images)

Telefoontje

Een woordvoerder van de Commissie wilde vandaag weinig kwijt over de onderhandelingen, die nog steeds lopen. Er is volgens hem contact over de kwestie tussen de EU en de VS op alle niveaus en er is ook permanent contact met de lidstaten, zei hij.

Ook staat er vandaag een telefoongesprek tussen Eurocommissaris Cecilia Malmström en de Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross gepland. Of Malmström in dat gesprek een nieuw aanbod doet om een importheffing te voorkomen, wilde hij niet zeggen.

De uiteindelijke rekening van zo'n handelsoorlog komt altijd terecht bij de consument. Vooral de Amerikaanse, legt Roland Koopman uit:

Minder heffingen op auto's

"Het enige dat ik jullie vandaag kan vertellen is dat we geduld hebben, maar dat we ook voorbereid zijn", zei de woordvoerder, die 'niet wilde speculeren' over een mogelijke uitkomst van het telefoongesprek.

Minister Ross dringt bijvoorbeeld aan op een lagere importheffing op Amerikaanse auto's. Maar volgens Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, wil hij meer concessies om de EU een permanente uitzondering te geven.

Tegenmaatregelen liggen klaar

Ondertussen ligt er al een lijst met mogelijke tegenmaatregelen klaar. Trumps maatregelen treffen de Europese export met een totale waarde van 2,8 miljard euro. Om dat te vergelden wordt een heffing van 25 procent overwogen op de invoer van Amerikaans staal, andere industriële producten en landbouwproducten.

Die tegenheffing geldt voor invoer ter waarde van hetzelfde bedrag: 2,8 miljard. Op die lijst van de Europese Commissie staan Amerikaanse producten als Harley-Davidsons, jeans en bourbon en nog talloze andere producten.

Nederlandse staalexport

De VS is voor Nederland een belangrijke uitvoermarkt voor staal. In 2017 werd er voor 570 miljoen euro aan staal naar de VS geëxporteerd, blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee staat de VS met 6 procent van de export op de vijfde plek, na Duitsland (30 procent), België (12 procent), Frankrijk (9 procent) en het Verenigd Koninkrijk (8 procent).

Het gaat wel grotendeels om staal dat niet in Nederland is gemaakt, maar is ingevoerd uit het buitenland. 

Nederland zou ook goed kunnen verdienen aan een handelsoorlog tussen de VS en China: 

Lees ook:
Dit is de EU van plan als Trump z'n handelsoorlog doorzet