Ga naar de inhoud
Buitenland

Handelsoorlog opgeschroefd: Amerika wil 1300 Chinese producten belasten

Deze winkel in Hongkong verkoopt alleen geïmporteerde Amerikaanse producten. Beeld © Getty Images

Amerika voegt weer een nieuw hoofdstuk toe aan de bekoelde handelsrelatie met China. De regering wil zo'n 1300 Chinese producten zwaarder gaan belasten.

Het gaat vooral om hightech-producten, waaronder halfgeleiders, pacemakers en protheses. Ook staan er grondstoffen voor medicijnen als insuline en antidepressiva op de Amerikaanse lijst. Het land wil de invoertarieven voor deze producten met 25 procent verhogen. De totale waarde is zo'n 50 miljard dollar.

Maandag voerde China zelf al invoerheffingen in op 128 Amerikaanse producten. Dat was weer een reactie op heffingen van president Trump op staal en aluminium.

Diefstal

Amerika beschuldigt China daarnaast van de diefstal van patenten van Amerikaanse bedrijven. De nieuwe lijst met belaste producten is daarom ook bedoeld als straf. "Dit niveau is passend, zowel met het oog op de geschatte schade voor de Amerikaanse economie en om de eliminatie te bereiken van China's schadelijke handelingen, politiek en praktijken", zegt de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer.

De lijst is nog niet definitief. Tot 22 mei loopt er een inspraakprocedure. Het is waarschijnlijk dat ook China weer tegenmaatregelen zal nemen.

Trump pakt Chinezen hard aan. Maar kloppen zijn cijfers wel?

Volgens Trump is er sprake van een oneerlijke concurrentiestrijd met China en dus komen er importheffingen op Chinese producten. Maar de cijfers waarop Trump zich baseert kloppen helemaal niet.

Meer op rtlnieuws.nl: