Buitenland

Nederlander 'voor eigen veiligheid' weg uit Turkije na beschuldiging spionage

27 maart 2018 00:53 Aangepast: 27 maart 2018 05:50
De beelden die volgens Turkse media bewijzen dat de man een spion is.

De man van wie Turkije zegt dat hij een Nederlandse spion is, heeft dat land 'voor zijn eigen veiligheid' verlaten. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten naar aanleiding van berichten van gisteren dat Turkije onderzoek naar hem doet.

Turkije claimde gisteren een Nederlander met een diplomatiek paspoort te hebben aangehouden vanwege spionage. Dat meldde de Turkse krant Sabah.

Volgens die krant zou de diplomaat hebben gespioneerd en daarnaast de Turkse operatie in Syrië in diskrediet hebben willen brengen. Volgens Turkse media heeft de man in het land geld overhandigd aan mensen die hem informatie gaven.

Medewerker consulaat

De betrokken ambtenaar werkte op het Nederlandse consulaat-generaal in Istanbul en was, volgens een verklaring van het ministerie, mede belast met regionale werkzaamheden.

Meer laat het ministerie niet los over de kwestie.

Ontmoeting

Volgens de Turkse media volgen de Turkse inlichtingendiensten de man, die wordt aangeduid met de initialen A.Z., al langer. Bij de contacten zou het gaan over de Syrische regio Afrin, waar Turkije is binnengevallen, en over banden van Turkije met Islamitische Staat.

Er zijn beelden van een ontmoeting van hem met twee andere mannen. De Nederlander heeft eerder in Afghanistan gewerkt, aldus de Turkse media.

Verhouding gespannen

De Turkse regering zou Nederland om opheldering hebben gevraagd.

De verhoudingen tussen Nederland en Turkije zijn al sinds een jaar gespannen. Toen leidde de voorgenomen komst van twee Turkse ministers die in Nederland campagne wilden voeren voor een Turks referendum tot een diplomatieke rel.

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoe de rel met Turkije in Rotterdam volledig uit de hand liep

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`