Ga naar de inhoud
Buitenland

Vader beweegt benen weer na aanslag Manchester: 'Dikke vinger naar terroristen'

Martin Hibbert (41) Beeld © Twitter

Artsen zeiden dat Martin Hibbert (41) nooit meer zou kunnen lopen na de verschrikkelijke verwondingen die hij opliep tijdens de aanslag in Manchester van vorig jaar. Hibbert weigerde zich bij die conclusie neer te leggen en vloog naar Australië voor speciale behandelingen. Nu kan hij eindelijk zijn benen weer bewegen.

Hibbert was met zijn tienerdochter bij het concert van Ariana Grande op 22 mei, waar aanslagpleger Salman Abedi een bom liet ontploffen en 22 mensen het leven lieten. Hij had haar tijdens Kerst verrast met VIP-kaartjes, vertelt hij aan Daily Mirror.

In zijn ruggengraat

Ze verlieten vroegtijdig het concert om de drukte te ontlopen, toen de bom afging. Hibbert werd door 22 bouten en spijkers geraakt, waarvan één recht door zijn nek ging en een ander zich in zijn ruggengraat boorde. "Een politieagent vergeleek het met neergeschoten worden met 22 kogels. [...] Mijn arts zei dat ik ter plekke zou zijn overleden als mijn hart niet zo sterk was."

Hibbert ontkwam op het nippertje aan de dood. Maar artsen zeiden dat hij de rest van zijn leven in een rolstoel zou doorbrengen. De voormalig voetbalagent liet het niet daarbij zitten. "Toen ze me een röntgenfoto lieten zien van mijn ruggengraat, dacht ik: hoe durven jullie te zeggen dat ik nooit meer zal lopen? Ik zal jullie het tegendeel bewijzen. Ik wilde mijn middelvingers opsteken naar de terroristen."

Tenen bewegen

Hij vertrok daarom met zijn vrouw naar Australië om NeuroPhysics Therapy te proberen. Dat is een speciale training waarmee het brein opnieuw leert om stimuli te versturen naar bepaalde lichaamsdelen.

Een paar uur nadat Hibbert met de training was begonnen, kon hij alweer zijn tenen bewegen. "Het was een fantastisch gevoel", jubelt hij. "De volgende ochtend kon ik ze alweer heen en weer bewegen. Sindsdien gaat het elke dag weer een beetje beter." Hij kan nu zelfs weer fietsen en kruipen.

VIDEO: Vriend aanslagpleger Manchester: 'Ik weet niet wat hem bezielde' 

 

Zo sterk als een rots

Dankzij de therapie voelt hij zich voor het eerst sinds de aanslag weer 'zo sterk als een rots', geeft hij toe. "Ik ga hiermee door tot ik weer kan lopen. Wat ik het meest heb gemist is het uitlaten van Alfie, onze hond. Dat is mijn doel geworden."

Meer op rtlnieuws.nl: