Ga naar de inhoud
Buitenland

'Felle koplampen nieuwe auto's gevaar voor andere weggebruikers'

Archieffoto. Beeld © Thinkstock

De koplampen van sommige nieuwere auto's zijn zó fel, dat ze gevaar opleveren voor andere weggebruikers. Door de felle lichten raken automobilisten verblind, en soms duurt het tot wel tien seconden voor ze weer voldoende kunnen zien.

Dat blijkt onderzoek van de Britse automobilistenorganisatie RAC. Zij ondervroegen ruim 2000 bestuurders over hun ervaringen met te felle koplampen.

Laserkoplampen

Ruim twee derde van de ondervraagden gaf aan dat ze regelmatig verblind worden door de koplampen van een tegenligger. Sommigen hebben er ook last van als de felle lampen in hun achteruitkijkspiegel schijnen. Zo'n 15 procent zegt dat ze door de felle lampen wel eens in een gevaarlijke situatie zijn beland.

Volgens de RAC is de nieuwe koplamptechnologie het probleem. Steeds meer auto's zijn volgens hen uitgerust met led- en laserkoplampen, die veel feller zijn dan de oudere halogeenlampen.

De RAC meldt in zijn persbericht dat een werkgroep van de Verenigde Naties in april met de uitkomsten van hun onderzoek aan de slag zal gaan.

Slimme camera 'ziet' smartphone achter het stuur

De politie doet proeven met 'slimme camera's' die kunnen zien of een automobilist zijn of haar mobieltje gebruikt tijdens het rijden.

 

Meer op rtlnieuws.nl: