Ga naar de inhoud
Buitenland

Facebook-chef biedt excuses aan in Britse kranten

Beeld © Getty

De baas van Facebook, Mark Zuckerberg, heeft in advertenties in Britse bladen zijn verontschuldigingen aangeboden voor het lekken van gegevens van klanten. Hij maakt excuus voor de vertrouwensbreuk die is veroorzaakt omdat een bureau dat zich bezighoudt met politieke strategieën gegevens van zo'n 50 miljoen Facebookgebruikers wist te bemachtigen.

Volgens Zuckerberg is de informatie gelekt door een app die een universitair onderzoeker had aangebracht. Via deze app, thisisyourdigitallife genaamd, konden mensen in ruil voor hun Facebookgegevens geld krijgen. De gegevens zouden vervolgens gebruikt worden voor universitaire doeleinden.

Dubieus

Nu blijkt het bedrijf Cambridge Analytica de gegevens dus ook gebruikt te hebben om de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het voordeel van Donald Trump te beïnvloeden. Bovendien is verreweg het grootste deel van de gegevens op op zijn minst dubieuze manier verkregen: de app kreeg niet alleen de gegevens van gebruikers van de eerdergenoemde app, maar ook van vrienden van gebruikers.

Zuckerberg onderstreept dat het de verantwoordelijkheid van Facebook is, om gegevens te beschermen. Europees commissaris van justitie en consumentenrecht, Vera Jourova, gaat naar eigen zeggen de Facebookleiding een brief schrijven waarin ze nog meer uitleg over de affaire eist, met name over de gevolgen voor Europese gebruikers. Jourova zegt in de Duitse krant Bild am Sonntag dat de brief maandag wordt verstuurd.

Zo werkt jouw tijdlijn op Facebook

Zit je tijdlijn op Facebook vol met baby's en poesjes? Zo komt dat.

Meer op rtlnieuws.nl: