Buitenland

Carles Puigdemont hangt 25 jaar cel boven het hoofd voor rebellie

23 maart 2018 19:14 Aangepast: 23 maart 2018 21:28
Carles Puigdemont (archieffoto)

Het Spaanse hooggerechtshof gaat dertien Catalaanse separatistische leiders, onder wie Carles Puigdemont, vervolgen voor rebellie. Daarop staat een maximale gevangenisstraf van 25 jaar.

De dertien waren vorig jaar betrokken bij het uitroepen van een Catalaanse republiek.

Rebellie, verduistering en ongehoorzaamheid 

In totaal zullen 25 separatistische politici worden berecht wegens rebellie, verduistering of ongehoorzaamheid, aldus het hof. Dat bepaalde vrijdag dat nog eens vijf Catalaanse separatistische leiders in afwachting van hun proces in preventieve hechtenis worden gezet. Een van hen is de laatste kandidaat voor het regionale presidentschap, Jordi Turull.

Waarom willen de Catalanen onafhankelijk zijn?

Een meerderheid van de Catalanen wil zich afscheiden van Spanje. Waarom eigenlijk? Dat is zeker niet alleen maar voor het geld.

2,1 miljoen terugbetalen

Het hof stelt verder dat veertien leden van de voormalige Catalaanse overheid 2,1 miljoen euro moeten terugbetalen. Dat geld was onder meer gebruikt voor het houden van een illegaal referendum over onafhankelijkheid op 1 oktober. Een ander deel van het geld moet de gerechtelijke kosten dekken. Het hof gaf nog geen datum voor het proces.

De bekendmaking van de vervolging en de arrestatie van nog enkele separatisten, leidde vanavond opnieuw tot protesten op straat. In Barcelona kwamen honderden mensen de straat op.

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore