Buitenland

Overlevende aanslag Brussel ligt nog steeds in ziekenhuis: 'Ik kan die dag niet vergeten'

22 maart 2018 12:25 Aangepast: 24 april 2018 21:30
Karen ligt nog steeds in het ziekenhuis. Beeld © Facebook Karen Northshield

Niemand dacht dat de Belgisch-Amerikaanse Karen Northshield de aanslag op het Brusselse vliegveld Zaventem zou overleven. Dat deed ze tegen alle verwachtingen in wel, maar twee jaar later ligt ze nog steeds in het ziekenhuis.

Op 22 maart 2016 brachten zelfmoordterroristen twee bommen tot ontploffing op vliegveld Zaventem en één in de Brusselse metro, vlak na vertrek uit metrostation Maalbeek. Bij de aanslagen kwamen 35 mensen om het leven, inclusief de aanslagplegers. Ruim driehonderd mensen raakten gewond. Van hen is Northshield de enige die nog in het ziekenhuis ligt.

Liters bloed

De inmiddels 32-jarige vrouw verloor haar linkerbeen bij de explosie, haar maag moest worden verwijderd, ze mist een deel van haar heup en heeft last van gehoorverlies. Met die verwondingen zal ze moeten leren leven, zegt ze in het Nieuwsblad.

Northshield stond in de rij bij Delta Airlines toen de bom afging. Ze wist direct dat het mis was, omdat ze niet op kon staan, vertelde ze vorig jaar in De Standaard. "Ik dacht dat ik doodging." Dat dachten de artsen ook: ze verloor liters bloed en kreeg in het ziekenhuis drie keer een hartstilstand. Haar goede conditie was haar redding - Northshield was personal trainer.

In de steek gelaten

Door haar verwondingen is ze nog steeds volledig afhankelijk van anderen. Ze heeft iets meer kracht, maar 'op medisch vlak is er niet veel veranderd'. Northshield is vooral heel teleurgesteld in de overheid. Geen politicus is haar uit zichzelf komen opzoeken, zegt ze. Premier Michel bezocht haar nadat ze hem had uitgenodigd. Van dat bezoek heeft ze spijt, omdat hij zei niets voor haar te kunnen doen.

Ze is niet de enige die zich in de steek gelaten voelt. Ook andere overlevenden, hulpverleners en nabestaanden zeggen weinig steun te hebben ontvangen.

Stewardess overleefde de aanslag op vliegveld Zaventem

Ze vertelt over de iconische foto die haar familie hoop gaf.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore