Buitenland

Facebookers naar rechter om schending privacy

28 maart 2018 06:25 Aangepast: 01 mei 2018 01:28
Archieffoto. Beeld © AFP

Drie gebruikers van de Facebook Messenger-app zijn een zaak begonnen tegen Facebook. Ze zeggen dat het sociale netwerk hun privacy heeft geschonden door gegevens van hun telefoongesprekken en berichten te verzamelen.

Facebook gaf afgelopen zondag toe dat het telefoongegevens en andere data van gebruikers had verzameld, maar alleen bij Androidgebruikers die dat in hun instellingen hadden toegestaan. Het bedrijf zei dat het geen inhoud van gesprekken of berichten had verzameld en dat data niet is doorverkocht aan derden.

ZIE OOK: Facebook verzamelde jarenlang bel- en sms-geschiedenis: zo verwijder je die

De zaak is aangespannen in een federale rechtbank in het Noordelijke district van Californië. De eisers spannen de zaak aan namens alle getroffen gebruikers. Facebook heeft nog niet gereageerd.

Facebook verzamelde jarenlang bel- en sms-geschiedenis: zo verwijder je die

Voor het verzamelen van hun bel- en sms-geschiedenis hebben Facebookgebruikers toestemming gegeven. Dit gebeurde tijdens het installeren van de Android-app van Facebooks chatdienst Messenger. Daarin vraagt Facebook toegang tot je contactenboek en je bel- en sms-geschiedenis, zoals je in het screenshot rechts kunt zien.

Je kunt de synchronisatie-optie op deze manier uitschakelen, waardoor al je contacten en bijbehorende telefooninformatie niet meer met Facebook wordt gesynchroniseerd. Facebook belooft dat je bel- en sms-geschiedenis dan van het platform wordt gewist. Ook kun je alle naar Facebook geüploade telefoonnummers verwijderen door hier op de knop 'alles verwijderen' te drukken. 

Baby's, katten en foodporn: zo denkt Facebook te weten wat jij leuk vindt

Zo bepaalt Facebook wat jij te zien krijgt op je tijdlijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van