Hoewel maandag het historische vredesakkoord wordt ondertekend dat een eind maakt aan ruim vijftig jaar burgeroorlog in Colombia, keert Tanja Nijmeijer nog niet terug naar Nederland.
Dat vertelde ze tijdens een radio-interview met de VPRO. "Ik wil het liefst helpen met het opbouwen van een betere maatschappij. Eigenlijk wil ik niet de politiek in, maar als het moet dan moet dat. Ik wil de mensen hier een beter leven geven en wil dat Colombia een voorbeeld wordt voor de rest van de wereld."
Nijmeijer wil op termijn graag terug naar Nederland, vertelt ze. "Ik zou het fijn vinden Nederlands om me heen te horen, de landschappen te zien en vooral mijn familie. Maar op dit moment is dat niet mogelijk." De guerillastrijdster staat op een internationale opsporingslijst en kan worden uitgeleverd aan de VS als ze uitreist.
Onderhandelingen
In 2003 trad Nijmeijer toe tot de FARC en leefde ze in de Colombiaanse jungle. De afgelopen jaren maakte ze deel uit van een delegatie op Cuba, waar sinds 2012 vredesonderhandelingen zijn gevoerd met de Colombiaanse regering. Nu komt die vrede er eindelijk: beide partijen, de Colombiaanse regering en de FARC, hebben de wapens neergelegd. De Colombiaanse regering heeft beloofd dat de guerrillabeweging mag toetreden tot de politiek.
Nijmeijer is terug in Colombia om mee te praten over de overgang van een gewapende groep naar een politieke partij. "Het is fijn om weer terug te zijn. Ik heb heel lang in dit gebied gezeten."
Even wennen
Volgens Nijmeijer was het even wennen om zonder wapen de straat op de gaan. "Het was een soort extra lichaamsdeel geworden. De eerste dagen zocht ik automatisch naar mijn wapen; waar is-ie?"
Toch was het volgens de Nederlandse voor de strijders niet moeilijk de wapens neer te leggen. "Sommigen denken dat het een emotioneel moment is, maar we zijn niet met onze wapens getrouwd. Het was een middel om onze levens te redden. Op het moment dat er bewezen wordt dat politieke deelname mogelijk is en er geen bedreiging meer is van buitenaf, hebben we onze wapens niet meer nodig."
Schoon geweten
De Nederlandse streed sinds 2003 mee met de FARC. Jarenlang leefde ze in de Colombiaanse jungle, waar ze naar eigen zeggen vooral een rol vervulde als tolk. Maar haar eigen dagboekfragmenten wijzen erop dat ze ook heeft meegedaan aan gevechtshandelingen. Zelf zegt ze dat haar geweten schoon is. "Ik weet wat voor rol ik heb vervuld. Ik heb geen kinderen vermoord." Tijdens de 52 jaar durende burgeroorlog vielen er honderdduizenden doden.
Meer op rtlnieuws.nl: