Ga naar de inhoud
Buitenland

Optimisme over mannelijke pil na nieuw onderzoek

Kunnen mannen straks ook de pil gaan slikken Beeld © AFP

Al tientallen jaren wordt erover gepraat maar recent onderzoek lijkt de mogelijkheid voor mannen om een dagelijkse anticonceptiepil te slikken wat dichterbij te brengen. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Net zoals de meeste vrouwelijke pillen bevat de mannelijke versie die onderzocht is, met de naam DMAU, een combinatie van hormonen. "Dit is een grote stap voorwaarts in de ontwikkeling van een mannelijke pil", zegt Stephanie Page, hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Washington in Seattle, en de senior-onderzoeker van het onderzoek in The Guardian.

Page zegt dat eerdere obstakels bij de ontwikkeling van de dagelijkse pil voor mannen nu overwonnen lijken te zijn. Eén daarvan was bijvoorbeeld dat de pil een leverontsteking kon veroorzaken. In nieuwe tests is dat niet het geval.

Wel zin in seks

De Amerikaanse onderzoekers hebben 100 mannen van 18 tot 50 jaar de pil gegeven. Een deel ervan kreeg een placebo. Volgens Page ging de productie van sperma bij degenen die de hoogste dosis van de werkende pil namen (400 mg per dag) flink omlaag, terwijl de zin in seks niet merkbaar afnam.

Dat de mannen wat gewicht aankwamen, is voor Page geen reden voor zorg. Voor haar is het belangrijker dat de lever- en nierfunctie niet worden aangetast door DMAU.

"Deze veelbelovende resultaten zijn ongekend in de ontwikkeling van een prototype mannenpil", zegt Page in The Guardian. "Uit de langeretermijnstudies die in volle gang zijn, moet blijken of de dagelijkse pil inderdaad de productie van mannelijk zaad tegenhoudt."

Sceptisch

Overigens zijn het geen nieuwe geluiden. Al in 2016 was een Nederlandse arts-seksuoloog van het AMC zeer sceptisch. Rik van Lunsen zei er niet op te rekenen dat er ooit echt een mannenpil te koop is: "Er valt niet mee te verdienen, dus het wordt helemaal niets."

Begin deze eeuw leek het daar nog wel op. Onderzoekers waren aardig ver en de farmaceutische industrie was geïnteresseerd. Van Lunsen: "Maar toen die laatste zag dat er eigenlijk geen markt voor was, is het gestopt. De enige mannen die namelijk bereid zijn anticonceptie te gebruiken, zijn hoogopgeleide Noord-Europese mannen. Degenen die dat ook echt gaan doen, zijn de mannen met een stabiele relatie en met een vrouw die erop vertrouwt dat het veilig is." 

Zo komt het dat sindsdien het onderzoek naar de mannenpil beperkt is tot kleine onderzoekjes, zei de seksuoloog in 2016. "Op zich is dat wel tragisch, want op de lange duur zou er zeker iets in kunnen zitten. Maar zolang de farmaceuten er geen miljoenen in willen stoppen en niet heel grootschalig en fijnmazig gaan kijken naar stoffen en samenstellingen gaat dit niet lukken."  

Meer op rtlnieuws.nl:
Vrouwen vergeet het maar, de pil voor mannen komt er niet

Bron: RTL Nieuws