Buitenland

Syrische rebellen trekken stad Afrin binnen

18 maart 2018 11:11 Aangepast: 18 maart 2018 14:54
Ruim 150.000 mensen zouden inmiddels gevlucht zijn. Beeld © AFP

Syrische rebellen zijn vanochtend vroeg met steun van Turkse troepen de stad Afrin in het noordwesten van Syrië binnengetrokken. Ze hebben de controle over delen ervan overgenomen nadat de Koerdische YPG-troepen zich hadden teruggetrokken.

​Dat zei een woordvoerder van de rebellenstrijders van het Vrije Syrische Leger.

Volgens de woordvoerder ondervonden de strijders geen enkele tegenstand. Het is een cruciaal moment in de al twee maanden durende Turkse campagne om door de VS gesteunde Koerdische strijders uit het grensgebied te verdrijven.

Rebellen en militairen vieren feest

Turkse militairen hijsen hun nationale vlag in de Syrische stad Afrin.

Ruim 150.000 mensen uit huis verdreven

De Turkse president Tayyip Erdogan zei dat het centrum van Afrin nu ‘volledig onder controle’ was en dat Turkse vlaggen zijn gehesen in de noordelijke Syrische stad. Meer dan 150.000 mensen zijn de afgelopen dagen in Afrin door het Turkse offensief van huis en haard verdreven, zei een Koerdische functionaris zaterdag.

Turkije wil de YPG, die grote delen van het noorden van Syrië beheerst, terugdringen. Turkije beschouwt de YPG als een verlengstuk van de terroristische beweging PKK. De VS steunen de Koerdische strijders in verband met de strijd tegen Islamitische Staat.

Turken en Koerden vechten om Syrische provincie Afrin

​Correspondent Olaf Koens legt uit hoe het precies zit.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore