Buitenland

Stembureaus in Rusland open: alles op alles voor hoge opkomst

17 maart 2018 22:57 Aangepast: 19 april 2018 16:31
Beeld © AFP

De presidentsverkiezingen in Rusland zijn gisteravond begonnen. In het uiterste oosten van het land zijn de stemlokalen geopend. Naar verwachting wordt president Poetin met een overweldigende meerderheid verkozen. De enige spanning zit hem in de opkomst.

Vladimir Poetin (65), is al achttien jaar aan de macht en daar komen er nog eens zes bij. Hij voerde nauwelijks campagne en ontweek debatten. Voor serieuze uitdagers hoeft hij niet te vrezen. 

De winnaar staat al vast:

De vraag is niet zozeer of hij gaat winnen, maar meer hoe veel mensen komen stemmen.

Opkomst kan schaduw werpen

Zo'n 109 miljoen inwoners van het grootste land op aarde, verdeeld over elf tijdzones, mogen een stem uitbrengen op één van de acht kandidaten, onder wie Poetin. Hij kreeg in 2012 nog 63,6 procent van de stemmen. Hoewel zijn rivalen worden gezien als kansloos, zou een lage opkomst een schaduw kunnen werpen over zijn verwachte overwinning. 

Poetin hoefde ook geen campagne te voeren voor zichzelf, alleen voor de opkomst. Burgemeesters door heel het land zijn door het Kremlin geïnstrueerd alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat de opkomst boven de 70 procent komt. Supermarkten geven korting aan wie gestemd heeft en in Moskou ligt er een gratis concertkaartje klaar voor iedereen die voor het eerst gaat stemmen.

Personeel gedwongen te stemmen

Minder onschuldig is de constatering van een groep onafhankelijke Russische waarnemers, die zegt een 'alarmerende toename' te zien van werkgevers die hun personeel dwingen te gaan stemmen.  

Meer op rtlnieuws.nl:
Invallen Russische politie in kantoren oppositieleider Navalny

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`