Ga naar de inhoud
Buitenland

Facebook schorst omstreden databedrijf Trump na misbruik

Beeld © Getty

Het databedrijf dat volgens experts een belangrijke rol heeft gespeeld bij zowel de verkiezingsoverwinning van de Amerikaanse president Trump als bij de brexit, mag niet meer actief zijn op Facebook. Medewerkers zouden zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik van gebruikersgegevens.

Facebook heeft de bedrijven waarom het gaat, Strategic Communication Laboratories (SCL)​ en zijn politieke datateam Cambridge Analytica, allebei geschorst. 

Cambridge Analytica zat achter de online verkiezingscampagnes van zowel Trump als Leave.EU, de brexit-voorstanders van Nigel Farage. Het stelde zeer nauwkeurige dataprofielen op van miljoenen kiezers en bestookte hen vervolgens via social media met berichten. Dat meldt techsite The Verge.

Persoonlijkheids-app

De zaak draait om een zogenaamde 'persoonlijkheids'-app. Volgens Facebook heeft Cambridge Analytica daar in 2015 zonder toestemming gebruikersdata van het sociale netwerk voor toegepast, waarmee het vervolgens een voordeel had bij het bereiken van Amerikaanse kiezers. Zo'n 270.000 mensen hebben de bewuste app gedownload, 'thisisyourdigitallife'. 

Eén van de makers van de app is Cambridge-hoogleraar Aleksandr Kogan. Hij wordt door Facebook aangewezen als overtreder. "Door informatie door te geven aan een derde partij, waaronder SCL en Cambridge Analytica, heeft hij ons platformbeleid geschonden", schrijft Facebook in een verklaring.

Data doorgespeeld

Kogan heeft de data doorgespeeld aan Eunoia Technologies, een ander databedrijf van Christopher Wylie. Toen Facebook hierachter kwam, verwijderde het de app. Kogan werd gevraagd of hij de onterecht verzamelde data inmiddels had verwijderd.

Zowel Kogan als Wylie beweerde van wel, maar nu blijkt dat dit niet zo is. "Een paar dagen geleden ontvingen we berichten dat, in tegenstelling tot de certificeringen die we kregen, niet alle gegevens zijn verwijderd", schrijft Facebook. SCL en Cambridge Analytica zijn geschorst totdat het tegendeel is bewezen.