Buitenland

Russische journalist sterft verdachte dood: 'Hij deed wat anderen niet durfden'

16 april 2018 21:51 Aangepast: 03 mei 2018 00:29
Bordodin (links) en Basjkov.

Journalist Maksim Borodin onthulde de dood van vele tientallen Russen in Syrië, waarvan niemand iets mocht weten. De Russische journalist overleed afgelopen weekend na een mysterieuze val uit z’n raam. "Natuurlijk was-ie bezorgd," zegt Vjatsjeslav Basjkov tegen RTL Nieuws.

"Maar die angst is een gegeven, daar spraken we niet over.” Basjkov was een goede vriend van Borodin. Hij is waarschijnlijk de laatste die met de onderzoeksjournalist heeft gesproken.

Mannen in het trappenhuis

Dat allerlaatste gesprek was op woensdag 11 april. Maksim Borodin belde om 5 uur in de ochtend. Er stonden mannen in camouflage in het trappenhuis van zijn flat. Hij vreesde dat ze een huiszoeking zouden gaan doen.

Borodin vroeg om hulp. "Hij klonk ongerust, maar niet in paniek: hij vroeg redelijk beheerst of ik een advocaat kon regelen", zegt Basjkov.

Onthullingen over corruptie

Misdaad en corruptie, dat waren de favoriete thema's van Borodin. En dit jaar had hij misschien wel zijn spectaculairste onthulling ooit. Borodin was een van de journalisten die ontdekten dat vele tientallen, misschien wel honderden Russen waren gesneuveld in Syrië, in een direct gevecht met de Amerikanen op 7 februari 2018.

ZIE OOK: 'Zenuwgasaanval op Russische dubbelspion gebeurde in zijn huis'

Rusland sloeg niet terug. Sterker nog, de regering zweeg over die gesneuvelde Russen. Reden: ze zaten niet in het officiële Russische leger.

Vriend Poetin

Het waren huurlingen, in een geheimzinnig privéleger dat zou worden gerund door een miljonair die goed bevriend is met president Poetin. Vermoed wordt dat het Kremlin, met zo’n huurleger, het officiële dodental van de oorlog in Syrië laag wil houden.

Het lukte Basjkov niet om zo vroeg in de ochtend al een advocaat te vinden. Een uur later belde Borodin terug. De mannen in camouflage waren weg. De journalist verontschuldigde zich, 'blijkbaar waren ze een training aan het doen', zei hij.

'Val'

Een dag later werd Borodin gevonden. Zwaargewond op straat, na een val van de vierde etage. De journalist leefde nog, maar was buiten bewustzijn. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij afgelopen zondag. Hij was bijna 33.

"Achteraf had ik moeten terugbellen. Ik had hem op moeten zoeken", zegt Basjkov nu. "Maar ik zal ermee moeten leren leven. En dat is niet echt een fijn gevoel."

Zwijgen opleggen

​Wat er gebeurd is, weet Basjkov niet. De politie zegt dat er geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf. Het zou dan gaan om zelfmoord of een ongeluk. Maar Basjkov twijfelt: "Het kan zijn dat ze hem het zwijgen wilden opleggen. Dat gebeurt in Rusland helaas wel vaker."

De dood van Borodin is flink schrikken voor onafhankelijke Russische journalisten. "Iedereen houdt dit in de gaten," zegt Basjkov. "Niemand wil de volgende zijn."

Dubbelspion Skripal: spil in diplomatieke oorlog tussen Rusland en het Westen

Op 4 maart werd voormalig Russisch dubbelspion Skripal onwel in een winkelcentrum in het Engelse Salisbury. Sindsdien ontspon zich een mysterieus verhaal rond een geheim Russisch gif, spionnen en ernstige beschuldigingen aan het adres van Moskou. Dit is wat we tot nu toe weten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Russische balling Gloesjkov dood gevonden in Londen