Buitenland

Starbucks gooit 8000 filialen middag dicht voor anti-racismetraining

17 april 2018 21:11 Aangepast: 03 mei 2018 02:47
Protest buiten het fililaal van Starbucks in Philadelphia. Beeld © EPA

Wie in de Verenigde Staten op 29 mei een koffie wil halen bij Starbucks staat voor een dichte deur. Zo'n 8000 filialen gaan een middag dicht om 175.500 medewerkers een training te geven om racisme en vooroordelen te voorkomen.

Aanleiding is het vermeende racisme in een filiaal in de stad Philadelphia. Twee donkere mannen zaten daar vorige week nietsvermoedend aan een tafeltje. Ze hadden nog niets besteld omdat ze zaten te wachten op een vriend. Het personeel van de koffieketen vond dit verdacht en belde de politie die de mannen geboeid afvoerde.

Protesten

Een video van het incident verscheen op Twitter en leidde tot ophef en protesten. Melissa de Pino, die de video tweette, zette erbij: "Alle andere blanke mensen vragen zich af waarom hun dit in een zelfde situatie nooit overkomt."

In een verklaring liet Starbucks-ceo Kevin Johnson daarop weten dat het hem heel erg speet. "We zullen de feiten onderzoeken, onze trainingen indien nodig aanpassen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer gebeurt." 

Aanpakken vooroordelen

De training eind mei, zo laat het bedrijf weten, zal bestaan uit het aanpakken van vooroordelen, bevorderen van 'inclusiviteit', voorkomen van discriminatie en ervoor zorgen dat iedereen zich veilig en welkom voelt in een Starbucks. 

Ook worden andere trainingen indien nodig aangepakt en wil Starbucks het cursusmateriaal beschikbaar maken voor andere bedrijven. "Een stap in de goede richting", aldus Melissa de Pino op Twitter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van