Buitenland

Reisadvies aangepast voor Britten in Rusland: praat niet over politiek

14 maart 2018 16:41 Aangepast: 12 april 2018 13:33
Een toeristische rondvaartboot in Moskou. (Archieffoto) Beeld © AFP

Groot-Brittannië waarschuwt zijn onderdanen die al in Rusland zijn of daarnaartoe gaan: pas op voor anti-Britse gevoelens en mensen die je lastigvallen, blijf uit de buurt van demonstraties en praat niet over politiek.

​Londen heeft het reisadvies voor Rusland vandaag aangepast. Dat volgt op het besluit om 23 Russische diplomaten uit te zetten na de vergiftiging van de Russische voormalige dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia.

WK voetbal

Londen denkt dat Rusland daarachter zit. Rusland heeft inmiddels gedreigd met tegenmaatregelen.

Het is niet bekend hoeveel Britten er nu in Rusland zijn. Londen verwacht dat tot 20.000 Engelsen over een paar maanden naar het WK voetbal gaan.

Eén week om te vertrekken

Groot-Brittannië stuurt 23 Russische diplomaten het land uit vanwege de vergiftiging met zenuwgas van een oud-spion. De diplomaten hebben één week om te vertrekken.

Het is de grootste uitzetting van diplomaten in 30 jaar tijd, zegt de Britse premier Theresa May. Die had van Rusland geëist om voor vandaag uit te leggen hoe het Russische zenuwgas in Engeland kon komen. 

'Russische staatsagressie'

May noemt de vergiftiging 'Russische staatsagressie'. Zij noemde het 'tragisch' dat de Russische president Poetin 'voor een dergelijke actie heeft gekozen'. Ze zei 'een bedreiging van Brits leven op Britse bodem' niet te tolereren en wil een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over de moordaanslag.

May wil overleg op hoog niveau met Rusland voorlopig opschorten, maar niet alle banden verbreken omdat dit niet in het belang van haar land is. Zij heeft een afspraak met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov op de lange baan geschoven. Ook 

Koningshuis niet naar WK

Ze kondigde ook aan dat er geen ministers of leden van het Britse koninklijk huis naar het WK-voetbal in Rusland zullen afreizen.

Daarop reageerde de Russische voetbalbond laconiek. "Daar zitten we niet mee, dat is hun probleem", zei vice-voorzitter Nikita Simonjan van de Russische voetbalbond. "Waar het om gaat is dat het Engelse team komt en dat gebeurt zeker, want het WK is maar eens in de vier jaar", aldus Simonjan.

De Britse voetbalbond FA liet al doorschemeren dat Engeland wel gewoon volgens plan aanwezig zal zijn op het WK.

'Onterecht en kortzichtig'

Op het Britse besluit om ruim twintig Russische diplomaten uit te wijzen, werd iets minder gelaten gereageerd. Die actie is volgens het Kremlin een vijandige daad die 'onaanvaardbaar, onterecht en kortzichtig is'.

De leiding in Groot-Brittannië draagt met deze actie de verantwoordelijkheid voor de verslechtering van de Brits-Russische betrekkingen, meldde de Russische ambassade in Londen eerder vandaag.

Rusland ontkent iedere betrokkenheid bij de vergiftiging:

Sergej Skripal en een vrouw werden bewusteloos op een bankje bij een winkelcentrum in Salisbury gevonden.

 

Meer op rtlnieuws.nl:

`