Buitenland

Britten willen spoedzitting Veiligheidsraad over vergiftiging oud-spion

14 maart 2018 13:04 Aangepast: 12 april 2018 07:29
Politie bij de plek waar de Russische oud-spion en zijn dochter werden vergiftigd

Groot-Brittannië wil een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad over de moordaanslag afgelopen zondag in het Zuid-Engelse Salisbury, waarbij zenuwgas is gebruikt. Daarbij raakten de Russische oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia levensgevaarlijk gewond.

De in de Sovjet-Unie ontwikkelde chemische stof heet novitsjok. De Britse regering wil de raad over het onderzoek inlichten.

Russen ontkennen

De Britse premier Theresa May had geëist dat Rusland voor vandaag zou uitleggen hoe het spul in Engeland kon komen. Het Kremlin ontkent iets met de moordaanslag te maken te hebben en heeft geen uitleg gegeven. Rusland is wel bereid bij het onderzoek te helpen, maar de Britten zouden dat dwarsbomen.

May legt naar verwachting vanmiddag een verklaring af in het parlement over de kwestie.

Door de staat gestuurd

Eerder vandaag zei een chemicus die in de Sovjettijd meewerkte aan de ontwikkeling van het gebruikte zenuwgas dat Rusland vrijwel zeker achter de moordaanslag op Skripal en zijn dochter zit. 

De 83-jarige Vil Mirzayanov, die al twintig jaar in ballingschap in de VS woont, is ervan overtuigd dat alleen de Russische regering opdracht kan hebben gegeven voor een moord met het geavanceerde gif. "Het Kremlin ontkent natuurlijk altijd, zoals alle criminelen, maar dat betekent niets."

Volgens Mirzayanov is president Vladimir Poetin verantwoordelijk omdat Rusland zijn voorraad zenuwgas streng bewaakt. En het spul is te gecompliceerd om door een ander dan een door de staat gestuurde aanvaller als wapen te kunnen worden gebruikt, zegt hij.

Op dit bankje werd de ex-spion gevonden

Skripal en zijn dochter werden gevonden op een bankje in Salisbury.

Meer op rtlnieuws.nl:
Chemicus die zenuwgas ontwikkelde: Rusland zit achter aanval op spion

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore