Buitenland

'Weinig effect van EU-geld voor hervormingen Turkije'

14 maart 2018 04:38 Aangepast: 10 april 2018 08:03
De Turkse president Erdogan en Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad Beeld © EPA

De miljarden aan toetredingssteun die de EU aan Turkije heeft gegeven om zijn wetten aan te passen, hebben maar een beperkt effect gehad. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een rapport.

Tussen 2007 en 2021 gaat het om meer dan 9 miljard euro. Veel meer aandacht had moeten worden besteed aan 'essentiële hervormingen' op het gebied van de rechtsstaat, zoals onafhankelijke rechtspraak en de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad. rganisaties.

ZIE OOK: Turkije krijgt nog steeds 'toetredingssteun' van EU, maar dat gaat veranderen

De Europese Commissie erkent dat de vooruitgang op deze terreinen al jaren onvoldoende is vanwege een gebrek aan politieke wil bij de Turkse regering.

Financiering opschorten

Brussel moet het geld vanaf dit jaar veel doelgerichter uitgeven en bovendien voorwaarden stellen, zodat Ankara daadwerkelijk hervormt, zegt rekenkamerlid Bettina Jakobsen. Als hervormingen uitblijven, zou de financiering moeten kunnen worden opgeschort.

De verijdelde staatsgreep van 2016 heeft de situatie verergerd, stellen de controleurs vast. De Turkse regering heeft vermeende tegenstanders sindsdien massaal ontslagen of vervolgd, ambtenaren geschorst en journalisten en maatschappelijke organisaties monddood gemaakt.

Onderhandelingen liggen stil

De onderhandelingen tussen de EU en Turkije over toetreding liggen al een tijd stil, maar er is geen animo voor het beëindigen van de Turkse kandidatuur voor het EU-lidmaatschap. Het land wordt te belangrijk gevonden bij de strijd tegen illegale migratie en terrorisme.

Wel gaven de EU-regeringsleiders de Europese Commissie in oktober de opdracht kritisch te kijken naar de toetredingssteun. Premier Rutte zei toen dat er geen steun is voor het Nederlandse voorstel om de geldkraan helemaal dicht te draaien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore