Buitenland

Chemicus die zenuwgas ontwikkelde: Rusland zit achter aanval op spion

14 maart 2018 00:52 Aangepast: 14 maart 2018 14:11
Onderzoek bij het bankje waarop Skripal en zijn dochter werden gevonden. Beeld © AFP

Het kan niet anders of Rusland zit achter de moordaanslag op Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Dat zegt een chemicus die in de Sovjettijd meewerkte aan de ontwikkeling van het gas dat werd gebruikt.

De 83-jarige Vil Mirzayanov, die al twintig jaar in ballingschap in de VS woont, is ervan overtuigd dat alleen de Russische regering opdracht kan hebben gegeven voor een moord met het geavanceerde gif. "Het Kremlin ontkent natuurlijk altijd, zoals alle criminelen, maar dat betekent niets."

ZIE OOK: Ook VS denkt dat Rusland kwade genius is achter vergiftiging

Volgens Mirzayanov is president Vladimir Poetin verantwoordelijk omdat Rusland zijn voorraad zenuwgas streng bewaakt. En het spul is te gecompliceerd om door een ander dan een door de staat gestuurde aanvaller als wapen te kunnen worden gebruikt, zegt hij.

Amerikanen ook overtuigd

Gisteren zei de minister van Buitenlandse Zaken van de VS, de inmiddels ontslagen Rex Tillerson, ook al dat Rusland achter de aanslag op Skripal moet zitten.

De Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter liggen in een ziekenhuis nadat ze met het zenuwgas waren vergiftigd. Skripal werd in 2006 in Rusland veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf omdat hij werkte voor de Britse inlichtingendienst MI6.

Politie onderzoekt de aanslag op ex-spion Skripal en zijn dochter:

Wie vergiftigde de voormalige Russische dubbelspion? En hoe?

Meer op rtlnieuws.nl: