Buitenland

Russische balling Gloesjkov dood gevonden in Londen

13 maart 2018 17:02 Aangepast: 13 maart 2018 17:55
Nikolaj Glushkov. Beeld © Facebook / Damian Kudryavtsev

De Russische balling Nikolai Gloesjkov, die goed bevriend was met wijlen oligarch Boris Berezovski, is dood aangetroffen in zijn huis in Londen. Er is volgens de Britse politie geen verband met de Russische ex-dubbelspion die eerder deze maand werd aangevallen met zenuwgas.

Nikolai Gloesjkov werd gisteravond laat, op 68-jarige leeftijd, door zijn familie en vrienden ontdekt. Dat meldt The Guardian. De oorzaak van de dood is nog niet duidelijk.

De Britse politie zei dat de onverklaarbare dood van 'een man' in Londen geen verband houdt met de poging tot moord op de voormalige Russische dubbelspion in Salisbury. De politie noemde de naam van Gloesjkov niet, omdat hij formeel nog niet geïdentificeerd is.

Zenuwgas

De dood van Gloesjkov komt na de recent ontstane ophef rond een aanval met zenuwgas op de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter vorige week zondag in Zuid-Engeland. Beiden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Op dit bankje werden Skripal en zijn dochter gevonden

Het was in het begin nog niet duidelijk dat Skripal met zenuwgas was aangevallen.

Fraude en witwassen

In de jaren negentig werkte Gloesjkov voor de staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot en het LogoVAZ-autobedrijf van Berezovski. In 1999, toen Berezovski in onmin raakte met president Poetin en naar het Verenigd Koninkrijk vluchtte, werd Gloesjkov beschuldigd van het witwassen van geld en fraude. Hij bracht vijf jaar door in de gevangenis en kwam in 2004 vrij.

De afgelopen jaren woonde Gloesjkov in Londen, waar hij politiek asiel kreeg. In 2011 getuigde hij in een rechtszaak die Berezovski had aangespannen tegen zijn collega-oligarch Roman Abramovitsj, die goede banden met het Kremlin onderhoudt.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`