Buitenland

Britten bekijken Russische rol sterfgevallen, Rusland wil monster zenuwgas

13 maart 2018 14:11 Aangepast: 13 maart 2018 14:49
De voormalige dubbelspion Sergej Skripal.

In Groot-Brittannië wordt onderzocht wat de betrokkenheid is van Rusland bij veertien sterfgevallen.

Het gaat om sterfgevallen op Brits grondgebied die aanvankelijk niet als verdacht werden beschouwd, maar later in de media alsnog in verband zijn gebracht met Rusland.

Rusland ontkent wederom

Het onderzoek volgt op de aanval met zenuwgas op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal en diens dochter Joelia in Salisbury. De Britse regering zegt dat Rusland daar hoogstwaarschijnlijk achter zit.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov ontkende dit vanmorgen nogmaals. Hij zei dat de Russische regering aan Londen gevraagd had om een monster van de stof te geven waarmee Skripal is vergiftigd, maar dat dat werd geweigerd.

Militair zenuwgas: 'novichock'

Het zou gaan om een militair soort zenuwgas dat uit de Sovjet-Unie stamt en 'novichock' wordt genoemd. Lavrov zei dat Rusland materiaal uit het Britse onderzoek wil bekijken, mede omdat de 33-jarige Joelia Skripal Russisch staatsburger is. Londen zou de stof op basis van de Conventie voor het Verbod van Chemische Wapens voor Russische onderzoekers beschikbaar moeten stellen.

De Britse ambassadeur in Moskou, Laurie Bristow, is over de kwestie op het matje geroepen. Dat overkwam de Russische ambassadeur in Londen, Aleksander Jakovenko, maandag.

De baas bij de OPCW, de internationale organisatie die chemische wapens bestrijdt, Ahmet Uzumcu, heeft de aanslag met de chemische stof veroordeeld. De Skripals liggen nog steeds bewusteloos en in kritieke toestand in een ziekenhuis. Ook een politieagent is in Salisbury in aanraking met de stof gekomen, maar zijn toestand is stabiel.

Britse politie onderzoekt of ex-spion vergiftigd is:

Sergej Skripal en zijn dochter werden bewusteloos op een bankje bij een winkelcentrum in Salisbury gevonden.
RTL Nieuws / ANP
`