Buitenland

Dierenrechtenclub slaat alarm: 'Miljoenen kippen in dieronterende omstandigheden'

13 maart 2018 13:18
Kippenleed in een Vlaams pluimveebedrijf Beeld © Screenshot

Miljoenen vleeskippen leven in Vlaanderen onder 'dieronterende' omstandigheden. Dat blijkt uit beelden die dierenrechtenorganisatie Gaia in het geheim in zes grote pluimveehouderijen heeft gemaakt.

De beelden van creperende en kreupele kippen met zweren, blaren en wonden werden gemaakt tussen oktober en december 2017.

De gefilmde misstanden zouden representatief zijn voor de hele industrie. "De sector gebruikt een eindeloos doorgefokt kippenras - de plofkip - bedoeld om in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk vlees te produceren." Daarbij worden volgens Gaia zelfs de minimale wettelijke normen niet nageleefd.

Supermarkten zijn medeplichtig

Supermarktketens zijn medeplichtig aan de misstanden, vindt Gaia. Omdat ze kippenvlees tegen 'absurd lage prijzen' aanbieden, zouden ze meewerken aan 'georganiseerd dierenleed op weerzinwekkend grote schaal en industriële kippenuitbuiting'.

Het Belgische 'kwaliteitslabel' Belplume is volgens Gaia een 'lachertje'. "De gangbare industriële productiemethode van kippenvlees is een ware ramp voor het welzijn van 300 miljoen Belgische vleeskippen en doet de dieren onaanvaardbaar lijden."

Bekijk de schokkende beelden die zijn gemaakt in de pluimveebedrijven:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore