Buitenland

Britse premier May: ex-spion vergiftigd met zenuwgas uit Rusland

12 maart 2018 18:29 Aangepast: 07 april 2018 16:30

De Britse premier Theresa May heeft in het Lagerhuis gezegd dat Rusland 'zeer waarschijnlijk' verantwoordelijk is voor de aanval op de voormalige spion Skripal en zijn dochter.

Het zenuwgas 'novichok' werd ontwikkeld voor Russische, militaire doeleinden, zei ze. Of de Russische staat achter de vergiftiging zit, is nog niet duidelijk. Volgens haar zijn er twee opties: óf de Russische staat was direct verantwoordelijk voor de vergiftiging, óf de Russische overheid heeft toegestaan dat het gif kon worden geleverd.

May heeft de Russische ambassadeur in Londen om uitleg gevraagd. Als er geen geloofwaardige verklaring komt, dan beschouwt ze Rusland verantwoordelijk voor deze gewelddaad op Britse bodem. Het land zal dan verdere maatregelen tegen Rusland treffen.

Politie onderzoekt de aanslag op Skripal en zijn dochter

Wie vergiftigde de voormalige Russische dubbelspion? En hoe?

Het Russische ministerie van Buitenlandse zaken vindt de beschuldigingen over het gif 'een circus'. De uitspraken van May vormen onderdeel van een politieke campagne die provocerend is, liet het ministerie weten.

Informatiegymnastiek

De Russische president Poetin heeft volgens Russische media in Krasnodar beklemtoond dat de Britten eerst de zaak goed moeten onderzoeken en dat er daarna over gesproken kan worden. Poetin verweet 'de niet altijd objectieve Britse media aan een soort 'informatiegymnastiek' te doen' in deze zaak.

De slachtoffers zijn afgelopen zondag in Salisbury bewusteloos op een bankje gevonden en liggen nog steeds in coma. In en rond Salisbury worden nog steeds plaatsen afgezet en onderzocht vanwege een mogelijke besmetting met het gif. De agent die het bewusteloze stel als eerste aantrof is ook nog steeds in kritieke toestand, maar volgens May is zijn situatie stabiel.

Meer op rtlnieuws.nl:

`