Ga naar de inhoud
Buitenland

'Gevonden botten van verdwenen luchtvaartpionier Amelia Earhart'

Luchtvaartpionier Amelia Earhart verdween in 1937. Beeld © EPA

Botten die in 1940 op een eiland in de Grote Oceaan zijn gevonden, zouden mogelijk van de in 1937 verdwenen luchtvaartpionier Amelia Earhart zijn. Die vloog in 1932 als eerste vrouw over de Atlantische Oceaan.

De botten die op het eiland Nikumaroro waren gevonden, werden oorspronkelijk toegeschreven aan een man. Een antropoloog in de VS komt nu tot de conclusie de overblijfselen beter bij Earhart passen dan 99 procent van een vergelijkingsgroep.

Voor het onderzoek analyseerde emeritus professor Richard Jantz van de University of Tennessee (UT) de metingen van destijds. Hij vergeleek of de botten overeenkwamen met de (deels geschatte) afmetingen van Earhart.

ZIE OOK: Is na 77 jaar Amelia Earharts vliegtuig gevonden?

De uit Kansas afkomstige Earhart verdween toen ze in 1937 met navigator Fred Noonan in een Lockheed Electra probeerde over de evenaar in één keer de aarde te ronden. De meest voor de hand liggende verklaring is dat de twee ter hoogte van het eiland Howland zonder brandstof kwamen te zitten en neerstortten. Howland ligt vlak bij Nikumaroro.

Jantz heeft zijn bevindingen gepubliceerd in het vaktijdschrift Forensic Anthropology.

Bron: RTL Nieuws / ANP