Buitenland

Duiker die schokkende video maakte over plastic afval in zee Bali: 'We zijn met te veel'

06 maart 2018 20:17 Aangepast: 19 maart 2018 14:30
De Britse duiker Rich Horner.

De Britse duiker Rich Horner zette vandaag schokkende beelden op zijn Facebookpagina. De beelden werden massaal gedeeld op sociale media. Te zien is dat de paradijselijke zee van Bali enorm vervuild is met plastic terwijl Horner aan het duiken is. RTL Nieuws spreekt hem na zijn duikavontuur.

Het is plastic, plastic en nog eens plastic in de tropische zee. Als je de beelden ziet die Horner dit weekend maakte, word je er verdrietig van.

Plastic soep voor de kust van Bali:

Schokkende beelden van milieuvervuiling op Bali. De paradijselijke stranden en de zee zijn enorm vervuild met plastic.

We vragen hem wat er door hem heen ging toen hij al dat plastic zag. "Ik kwam in het water tot de conclusie dat we hier op aarde met teveel mensen zijn." Hij haalt David Attenborough aan, bekend van de televisieserie Planet Earth op de BBC. Ook Attenborough maakt zich zorgen over de overbevolking van de aarde.

"We zijn met zijn allen te bang om over dit probleem te praten", zegt Horner.

Niet op te ruimen

Het afval is door de stroming naar de kust gevoerd. Indonesië produceert per dag 130.000 ton plastic en ander afval. Veel daarvan belandt in het water. "Normaal gesproken stop ik plastic dat ik tegenkom in mijn zakken, maar nu deed ik geen moeite. De reden waarom lijkt me wel duidelijk."

Horner woont op Bali en af en toe gaat hij duiken. De plek waar hij deze beelden maakte is Manta Point. Normaal gesproken een hotspot voor manta's, een roggensoort. Maar in de beelden van Horner is nog maar een enkele manta te zien, rustig zwemmend tussen het afval.

Miniatuurvoorbeeld

Nederlands initiatief

Horner is ingenieur van beroep. Hij kent het idee van idee van Boyan Slat, de Nederlander die de plastic soep wil opruimen met zijn project The Ocean Cleanup. "Ik vind het een ambitieus project. Het wordt nog een enorme uitdaging om het plan te laten slagen. Ik hoop dat het overleeft in de oceaan."

Inmiddels heeft de stroming het meeste plastic al weer meegenomen, naar een andere plek in zee.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van