Ga naar de inhoud
Buitenland

Economisch topadviseur Trump neemt ontslag na importheffing

Trump en Cohn in betere tijden. Beeld © ANP

Gary Cohn, de topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump op economisch gebied, heeft ontslag genomen.

De exacte reden voor Cohns vertrek is niet gegeven. Wel was het bekend dat hij fel tegenstander was van importheffingen, zoals Trump die wil heffen op buitenlands staal en aluminium. Hij adviseerde de president om die maatregel niet door te zetten.

Volgens insiders was het dispuut met Trump over de heffingen niet de enige reden dat Cohn opstapt. Cohns grootste missie was de belastinghervormingen en die heeft hij er doorheen gekregen in wat voor Trump zijn grootste succes was sinds hij het Witte Huis betrok. De twee zouden al langer hebben gesproken over het vertrek van de topadviseur.

'Zeldzaam talent'

Cohn, een topbankier op Wall Street, was de grote architect achter Trumps belastinghervormingen die vorig jaar werden doorgevoerd. Trump noemde hem een 'zeldzaam talent' en bedankte hem voor zijn inzet.

"Het was een grote eer om mijn land te dienen en ervoor te zorgen dat het economische beleid gestoeld is op groei ten gunste van de Amerikaanse bevolking, zoals de historische belastinghervormingen. Ik ben de president dankbaar dat hij mij deze kans gaf en wens hem en de regering alle succes toe in de toekomst", aldus Cohn in een verklaring uitgegeven door het Witte Huis.

Opvolger

Trump wil snel een opvolger benoemen. "Ik zal binnenkort een besluit nemen. Veel mensen willen de baan maar ik zal wijs kiezen", zegt hij op Twitter. Peter Navarro, directeur van de nationale handelsraad van het Witte Huis, en economisch analist Lawrence Kudlow zouden kans maken.

Het vertrek van Cohn komt een week nadat een andere vertrouweling van Trump, de directeur communicatie Hope Hicks, haar ontslag indiende.  

Meer op rtlnieuws.nl: