Buitenland

Trump-vertrouweling dumpt staal-aandelen vlak voor importtarief

03 maart 2018 10:21 Aangepast: 09 maart 2018 12:36
Investeerder en multimiljardair Carl Icahn. Beeld © Getty

Durfinvesteerder Carl Icahn heeft kort voor de bekendmaking van president Trump van de importheffingen op staal voor ruim 30 miljoen dollar aan staal gerelateerde aandelen van de hand gedaan. Icahn was tot afgelopen zomer speciaal adviseur van het Witte Huis.

Dat blijkt uit documenten van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC waarover diverse Amerikaanse media schrijven. 

De miljardair verkocht ruim een derde van zijn aandelen in de Amerikaanse kraanproducent The Manitowoc Company. In de weken voor de bekendmaking van Trump, die voor een schok op de aandelenmarkten zorgde, dumpte Icahn 589.381 aandelen met een totale waarde van 31,3 miljoen dollar.

Koers keldert

Manitowoc, dat bouwmachines bouwt en distribueert, gebruikt staal uit zowel internationale als binnenlandse bronnen, schrijft Financial Times. De beurskoers van het bedrijf is 14 procent gedaald nadat Wilbur Ross, de Amerikaanse minister van Handel, op 26 februari publiekelijk sprak over een importtarrief op staal. Icahn bezit nu nog circa 4,8 procent van de aandelen van Manitowoc. 

De activistische belegger trok zich afgelopen zomer terug als adviseur van president Trump. Vlak na zijn vertrek uit Washington DC publiceerde tijdschrift The New Yorker een uitgebreid artikel over belangenverstrengeling van zakenman Icahn, die in het Witte Huis maandenlang mocht meepraten over financiële regels.

Lees verder: Minister Kaag 'zeer teleurgesteld' over Trumps importheffing op staal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van