Buitenland

Russisch antwoord op antiraketsystemen VS: niet te onderscheppen raketten

01 maart 2018 15:09 Aangepast: 01 maart 2018 15:51
(Archieffoto) Beeld © AFP

Rusland beschikt over unieke raketten die door de bestaande antiraketsystemen niet kunnen worden getraceerd. Dat zei president Vladimir Poetin vandaag tijdens zijn jaarlijkse beleidsverklaring, de meest oorlogszuchtige in tijden.

Het nieuwste wapen dat Poetin presenteerde is de zware intercontinentale kernraket 'Sarmat'. Deze is eind vorig jaar getest en kan bijna elke plek op aarde bereiken.

Daarnaast heeft Rusland een supersonische raket ontwikkeld die een duizelingwekkende snelheid haalt. De huidige raketafweer is niet in staat deze projectielen, waarvan er al een paar in parate dienst zijn, te onderscheppen.

Niet detecteerbaar

Het is volgens Poetin het Russische antwoord op de voortdurende Amerikaanse inspanningen een technisch hoogstaand antiraketsysteem op te stellen. De Russische president zei ook dat zijn land bezig is met de bouw van kleine kernkoppen voor geavanceerde kruisraketten en met het testen van door atoomenergie aangedreven drones die onder water kernwapens kunnen vervoeren. Ook deze wapensystemen zouden niet detecteerbaar zijn.

" Ze zijn er niet in geslaagd Rusland tegen te houden" , zei Poetin, verwijzend naar het Westen. "Ze moeten nu rekening houden met een nieuwe realiteit en goed begrijpen dat alles wat ik vandaag heb gezegd geen bluf is. Ik hoop dat dit verhaal iedere potentiële agressor ontnuchtert''.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore