Ga naar de inhoud
Buitenland

Gemiddelde Venezolaan vorig jaar 11 kilo afgevallen door economische crisis

Beeld © AFP

De Venezolaan is in 2017 gemiddeld 11 kilo afgevallen en 90 procent van de bevolking van 30 miljoen mensen leeft nu in armoede. Dat heeft de nieuwste studie over de invloed van de dramatische economische crisis en de voedseltekorten uitgewezen.

Teams van drie universiteiten voeren jaarlijks een onderzoek uit naar de fysieke gevolgen van de wantoestanden in het olierijke Zuid-Amerikaanse land. Ze vonden in 2016 een gemiddelde gewichtsafname van 8 kilo. De situatie is vorig jaar verslechterd door het onveranderde beleid van de communistische regering-Maduro.

Geen uitzicht op verbetering

Ditmaal deden 6168 Venezolanen van 20 tot 65 jaar verspreid over het land mee aan het onderzoek. Hun inkomen is drastisch gedaald, de prijzen enorm gestegen. Vrijwel niemand eet nog gezond en krijgt voldoende vitaminen en eiwitten binnen.

De overheid publiceert sinds de eerste helft van 2015 geen gegevens meer over volksgezondheid. Destijds was 33 procent van de Venezolanen arm. Uitzicht op verbetering is er niet. Op 22 april zijn er verkiezingen. President Nicolás Maduro is de enige serieuze kandidaat. De oppositie, van wie de leiders vastzitten, gevlucht zijn of niet mogen meedoen, riep woensdag op tot een boycot.

Meer op rtlnieuws.nl: