Buitenland

Italië wil Europees medicijnbureau afpakken van Amsterdam

25 januari 2018 17:28 Aangepast: 25 januari 2018 18:43
De Zuidas in Amsterdam, waar EMA moet komen. Beeld © ANP

De twee grootste Italiaanse politieke partijen in het Europees parlement doen deze week een poging om het Europese medicijnagentschap EMA toch naar Milaan te krijgen. In december werd na loting besloten dat het prestigieuze instituut na de brexit naar Amsterdam zou verhuizen.

De partijen zeggen twijfels te hebben of het gebouw voor het agentschap in Amsterdam wel op tijd af komt en of, vanwege de haast die geboden is, het pand niet veel duurder wordt dan nodig.

Op 29 maart 2019 moet EMA zijn kantoor hebben verplaatst van Londen naar de Amsterdamse Zuidas. Omdat nog onduidelijk is wie het complex gaat bouwen, zijn ook de kosten nog onbekend. In maart wordt besloten welk bedrijf (Dura Vermeer of Züblin) de klus krijgt, laat het Rijksvastgoedbedrijf weten.

Kosten

Tijdens een presentatie vorig jaar noemden de toenmalige minister Edith Schippers van Volksgezondheid en EMA-lobbyist voor Nederland Wouter Bos een bedrag van 250 tot 300 miljoen euro. Ook ING schat dat de kosten daarop begroot zijn. Door huur te vragen aan EMA, moet dat worden terugverdiend.

De verhuiskosten worden geschat op 528 miljoen euro. Nederland lobbyde stevig voor de komst van EMA omdat het duizenden extra banen oplevert.     

Zekerheid

De Italianen, die na een afvalrace tussen negentien steden samen met Amsterdam tot de laatste twee overbleven, verloren de strijd om het prestigieuze kantoor na loting. Europarlementariërs Patrizia Toia en Paolo de Castro (sociaaldemocratische PD) en Elisabetta Gardini (centrumrechtse Forza Italia) doen nu pogingen het besluit van de 27 regeringsleiders ongedaan te maken.

"We proberen alles, want dit is een veel te belangrijke beslissing voor de Europese Unie om te besluiten met het opgooien van een muntje", zei De Castro tegen het Italiaanse persagentschap Ansa.  

Dus proberen de Italianen via een omweg alsnog de verplaatsing naar Amsterdam tegen te houden. Ze vrezen dat de vestiging in Amsterdam veel duurder zal uitpakken dan beloofd en dat het niet op tijd klaar is.

De Castro: "Als Amsterdam niet laat zien dat de verhuizing soepel kan verlopen, betekent dat een gevaar voor de continuïteit." Toia laat RTLZ vandaag via haar medewerker weten dat 'zekerheid' nodig is. "We vragen de commissie of alles wel op tijd af is en niet te duur wordt."

Eind 2019 af

Volgens woordvoerder Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf wordt EMA in twee fases gebouwd. "Een vergadergedeelte met kantoren moet af zijn in april 2019. De rest moet eind volgend jaar worden opgeleverd. Er is vertrouwen dat dat ook gewoon gaat lukken."

Maar 'eind 2019' is geen 29 maart 2019. Een groot deel of alle 900 medewerkers van EMA moeten dus tijdelijk ergens anders in Amsterdam worden gehuisvest. Waar dat is, wil de Rijksgebouwendienst volgende week bekendmaken.

Staatssecretaris blij

Het Europees parlement kan in theorie een amendement voorstellen om de voorgestelde nieuwe locatie van het EMA te wijzigen. In Italiaanse media wordt dit gezien als een laatste kans voor Milaan.

Staatssecretaris Sandro Gozi van Europese Zaken was te spreken over het initiatief van de Italiaanse Europarlementariërs om de zaak opnieuw aan te kaarten. "De bal ligt nu bij het Europese parlement", zei hij tegen persbureau Ansa. "De vragen die worden gesteld zijn terecht. We zijn benieuwd."

De Nederlandse Europarlementariër Paul Tang (PvdA) is niet onder de indruk. "We hebben ook nog wat rondgevraagd en het lijkt zeker bij de permanente vertegenwoordiging hier in Brussel geen grote zorg."  

Mocht het de Italianen niet lukken, dan is er wel een kleine troost. Het gebouw in Amsterdam waar EMA wordt gevestigd, wordt genoemd naar een Italiaanse componist: Antonio Vivaldi.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore