Buitenland

Democraten en Republikeinen geven elkaar schuld van dreigende 'shutdown'

19 januari 2018 19:34 Aangepast: 19 januari 2018 20:09
Archieffoto. Beeld © AFP

In de VS dreigt opnieuw een 'government shutdown', totale stilstand van de federale overheid. De partijen in het Amerikaanse congres hebben nog tot middernacht (06.00 uur Nederlandse tijd) om dat te voorkomen.

Lukt het niet om een akkoord te bereiken, dan kan het land geen geld meer lenen. Het geld is dan op, en dat betekent dat ambtenaren thuis moeten blijven, overheidsdiensten dicht gaan en ook de nationale parken gaan op slot.

In Washington geven de Democraten en Republikeinen elkaar alvast de schuld. Ze kunnen het niet eens worden over de begroting. Trump eist dat er geld wordt vrijgemaakt voor zijn muur op de grens met Mexico.

De Democratische partij wil een regeling voor de DACA-wet. Die zorgt ervoor dat immigranten die als kind de VS binnen zijn gekomen, mogen werken in het land en niet worden gedeporteerd.

Gijzelen het land

Republikeinen zeggen nu dat de Democraten het land 'gijzelen' met hun eisen over DACA. Volgens Trump kan het redden of aanpassen van die wet ook in maart.

De begroting werd gisteren wel aangenomen in het Huis van Afgevaardigden. In de Senaat hebben de Republikeinen de hulp van Democraten nodig om de wet erdoor te krijgen.

'Meer Republikeinen nodig'

President Trump zegt dat zij de begroting alleen willen aannemen met 'illegale immigratie en zwakke grenzen'. "We hebben meer Republikeinse overwinningen nodig in 2018!", twitterde hij.

In 2013 ging de Amerikaanse overheid ook op slot. Toen kwamen de Republikeinen en Democraten er niet uit over de verhoging van het zogenoemde schuldenplafond. Zo'n twee weken lag de overheid stil.

Correspondent Erik Mouthaan maakte toen deze reportage:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore